İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu uygulanan hastalarda oosit denudasyonunun fertilizasyon ve embriyo kalitesi üzerine prognostik değeri
Intracytoplasmic sperm injection applied fertilization of oocyt denudation in patients and prognostic value on embryo quality
- Tez No: 707616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSIN PINAR TÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Granüloza hücreleri, sperm enjeksiyonu, intrasitoplazmik, Granulosa cells, sperm injections, intracytoplasmic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, standartlaştırılmış farklı çap açıklığına sahip plastik pipetler ile yapılan denudasyon işlemi sonrasında oosit etrafında kalan granüloza ve kümülüs hücrelerinin; oosit matürasyonu ve dejenerasyon oranı , fertilizasyon oranı, embriyo kalitesi, embriyo gelişim oranı, abortus ve canlı doğum oranı üzerine muhtemel etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, açıklanamayan infertilite tanılı 157 kadın hastadan toplanmış 2034 oositden elde edilen veriler retrospektif olarak incelendi. İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu için, oosit denudasyonlarında kullanılmış pipet çaplarına göre iki grup oluşturuldu. Grup 1: Standart 140µm çaplı pipet ile denudasyonları kısmi yapılmış oosit verilerinden, Grup 2: Standart 135µm çaplı pipet ile denudasyonları tam yapılmış oosit verilerinden oluşacak şekilde sınıflandırıldı. Bu veriler, istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Pipet çaplarına göre kısmi ve tam denudasyon sonrası, oosit matürasyonu, normal fertilizasyon oranı, erken embriyonal gelişim, transfer sayıları, blastosist sayıları ve morfolojik değerlendirme açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi. Üçüncü gün embriyoları arasında gelişim günü ile uyumsuz blastomer sayısı değişkenleri Grup 2'de Grup 1 ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksek bulundu. Grup 2 oositlerin dejenerasyon oranı ve patolojik nedenlerle gebeliği sonlanan hasta sayıları, Grup 1 ile karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı yüksek tespit edildi. Grup 1'de canlı doğum oranı, Grup 2 ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Günümüzde sabit çap açıklığına sahip pipetlerle yapılabilen denudasyon tekniği sonuçları incelenmiş olup, kısmi denudasyon sonrası oosit çevresindeki granüloza ve kümülüs hücrelerinin canlı doğum oranını arttırdığı görüldü. Tam denudasyon sonrası oosit hasarının arttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine possible effects of granulosa and cumulus cells remaining around the oocyte after the denudation procedure with standardized plastic pipettes with different diameters on oocyte maturation and degeneration rate, fertilization rate, embryo quality, embryo development rate, abortion and live birth rate.In our study, data obtained from 2034 oocytes collected from 157 female patients with unexplained infertility were analyzed retrospectively. Two groups were formed according to the pipette diameters used in oocyte denudations for intracytoplasmic sperm injection. Data was classified as Group 1: Oocytes that were incomplete denuded with a standard 140µm diameter pipette and Group 2: Oocytes that were complete denuded with a standard 135µm diameter pipette. These data were evaluated using statistical methods. There was no statistically significant difference between the groups in terms of pipette diameters after incomplete and complete denudation, oocyte maturation, normal fertilization rate, early embryonal development, transfer numbers, blastocyst counts and morphological evaluation. The number of blastomeres incompatible with the development day among the third day embryos was found to be significantly higher in Group 2 compared to Group 1. The degeneration rate of Group 2 oocytes and the number of patients whose pregnancy was terminated due to pathological reasons were found to be statistically significantly higher when compared to Group 1. The live birth rate in Group 1 was found to be statistically significantly higher when compared to Group 2. The results of the denudation technique, which can be performed with pipettes with fixed diameter openings today, were examined and it was observed that granulosa and cumulus cells around the oocyte increased the live birth rate after incoplete denudation. It was determined that oocyte damage increased after complete denudation.