Galim Jaylibay'ın seçilmiş şiirleri üzerinde dil ve üslup incelemesi
A study of language and style in Galim Jaylibay's poems
  1. Tez No: 707654
  2. Yazar: SAMET ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS BİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Galım Jaylıbay, Kazak Edebiyatı, Dil ve Üslup İncelemesi, Poetry, Galım Jaylıbay, Kazakh Literature, Language and Style Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Kazak edebiyatının önemli şahsiyetlerinden şair Galım Jaylıbay'ın şiirlerini incelediğimiz tezimizde; şairin dil ve üslup kullanımı tarafımızca ele alınmıştır. Geçmiş ile mevcut zaman arasında bir köprü oluşturan Jaylıbay, çok yönlü birikimini şiirlerine yansıtır. O, çocukluğundan itibaren yazın oluşturması, gazetecilik faaliyetlerinde etkin rol oynaması, bir sosyolog olarak akademik eğitim alması ve devlet bürokrasisinde aldığı roller düşünüldüğünde oldukça kıymetli bir birikim oluşturmuştur. Bu birikimi şiirlerine de yansıtan, edebiyatın gerektirdiği şairaneliğe sahip, samimi duygularını hisli bir şekilde aktaran, somut ve soyut kavramları imgelendiren, nesneleri titizlikle gözlemleyen bir şair ve fikir adamıdır. Jaylıbay, şiirleri ile birçok toplumsal normun aktarıcılığını da üstlenmiş, millî hassasiyeti ile Kazak halkının tarihsel süreçte yaşamından izler sunmuştur. Çalışmamızda, şairin Kazak Türkçesiyle ortaya koymuş olduğu şiirlerine yer verirken bu şiirlerin transkripsiyonlu dönüşümlerini meydana getirmiş, incelemeleri ise ana metin üzerinden tamamlamış bulunuyoruz. Tüm bu birikim neticesinde şairanelik ve fikir adamlığı vasıflarıyla kıymetli bir şahsiyet olarak Galım Jaylıbay, farklı tema ve konularda ortaya koyduğu şiirleri ile tezimiz içerisinde dil ve üslup kullanımı bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, in which we analyze the poems of poet Galım Jaylıbay who is one of the important figures of Kazakh literature; the poet's use of language and style has been handled by us. Creating a bridge between the past and the present, Jaylıbay reflects his versatile knowledge in his poems. Considering his writing since his childhood, playing an active role in journalism activities, receiving an academic training as a sociologist and his roles in the state bureaucracy, he has created a very valuable accumulation. He is a poet and an intellectual who reflects this accumulation in his poems, possesses the poetic nature required by literature, conveys his sincere feelings in a sensitive way, visualizes concrete and abstract concepts, and observes objects meticulously. With his poems, Jaylıbay also assumed the conveyance of many social norms and presented traces of the Kazakh people's life in the historical process with his national sensitivity. In this study, while giving place to the poems of the poet in Kazakh Turkish, transcriptional transformations of these poems have also been created, and so have the analysis on the main text. As a result of all this accumulation, Galım Jaylıbay, as a valuable person including his poetic and intellectual qualities, has been examined in terms of language and style use in this thesis with his poems based on different themes and subjects.