Galım Jaylıbay'ın seçilmiş şiirleri üzerine dil incelemesi (inceleme-aktarma)
- Tez No: 682006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Galım Jaylıbay, Şiir, Dil İncelemesi, Aktarım, Galim Jaylibay, Poetry, Language Analysis, Translation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Dilleri ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
Bu çalışmada, Modern Kazak Edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden biri olan şair Galım Jaylıbay'ın“Esil Ağadı”adlı şiir kitabından seçilen altmış şiirinde ses bilgisi ve şekil bilgisi olarak dil incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde Kazak Edebiyatı, Kazak Türkçesi ve Galım Jaylıbay'ın hayatı ile şairliğinden bahsedilmiştir. Ardından ele alınan altmış şiirin ses bilgisi ve şekil bilgisi özelliklerinin incelemesi yapılmıştır. Dil İncelemesi kısmından sonra incelediğimiz şiirlerin Kiril alfabesinden Latin alfabesine transkripsiyonu ve Türkiye Türkçesine aktarımı verilmiştir. Sonuçta ise, yaptığımız çalışmanın değerlendirilmesi yapılmış ve ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, ortak kökenden gelen bu iki Türk toplumunun birbirlerinin dilini ve edebiyatlarını daha iyi tanıması ve Türk dünyası edebiyatlarının güçlenmesini sağlamaktır. Çalışmanın sonunda çalışma süresince yararlandığımız kaynakların sunulduğu“Kaynakça”bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sixty poems were selected from the poetry book“Esil Agadi”by one of the leading names of Modern Kazakh Literature, Poet Galim Jaylibay, where phonetics and morhology were analyzed as language review. In the introduction part of the study, Kazakh Literature, Kazakh Turkish and Galım Jaylıbay's life and poetry are mentioned. Then, the phonetic and morphological features of the sixty poems discussed were examined. After the Language Analysis section, the transcription of the poems we examined from the Cyrillic alphabet to the Latin alphabet and their transfer to Turkey Turkish are given. As a result, the evaluation of our work was done and the results were evaluated. The goal of this research is enable to get to know better the language and literature of these two Turkish society, who have common origins, and also to strengthen Turkish World literature. At the bottom, resourses which was during the work were presented at references.