Akademik etik ve akademik liyakat hakkında akademisyen görüşleri
Academician views on academic ethics and academic merit
  1. Tez No: 707664
  2. Yazar: MERVE OKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Akademik etik, Liyakat, Akademik liyakat, Kayırmacılık, Ethics, Academic ethics, Merit, Academic merit, Favouritism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı akademisyen görüşleri doğrultusunda, akademik alanlarda etik, liyakat ve liyakat sisteminin varlığı, kapsamı ve niteliğini ortaya koyarak, mevcut aksaklıkları tespit edip bertaraf etmek için neler yapılması gerektiğine ilişkin öneriler getirmektir. Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (görüngü bilim) ile tasarlanmıştır. Çalışma 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde yürütülmüştür. Çalışma grubunu ise İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan 2 farklı üniversiteden toplam 105 akademisyen oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanan veriler içerik analiziyle çözümlenerek kod, kategori ve temalar oluşturulmuştur. Bulgular: Akademik etiğin akademisyen, öğrenci ve yöneticiler boyutunda kritik derecede ihlal edildiği tespit edilmiştir. Başarının nicel ölçeklerle ilişkilendirilerek, maddi kazanımların temel hedef haline gelmesiyle, unvan ve makam kazanmak uğruna eğitim öğretim faaliyetlerinin ihmal edildiği, bu nicel kazanımlara bir an önce kavuşma isteğinin bilimsel yayın etiği ihlallerini de beraberinde getirerek, akademik teşvik ödeneğiyle birlikte sistemin yayıncılık faaliyetlerinin ticari bir sektör haline getirilmesinin önünü açması ve bundan nemalanmak isteyen zihniyetin birleşmesiyle etik yozlaşmanın güçlendiği ve bilimsel çalışmaların niteliğinin giderek düştüğü belirtilmiştir. Akademide hiyerarşik yapılanmanın bilgi temelinden ziyade otorite kurma temeline dayanması, gücünü bilgiden değil“konumundan”alanların astlarına zorbaca, gayri ahlaki ve tehditkâr davranışlarda bulunması dikkat çeken bir diğer noktadır. Duruşunu korumaya çalışan akademisyenlerin, etik ihlal taleplerine boyun eğmedikleri için akademik kariyerlerinin sabote edilmeye çalışıldığı, değerlere sahip çıkarak erdemli davranma noktasında ısrarcı olan akademisyenlerin ise çeşitli etiketlemelere maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Ayrıca akademik liyakat sisteminin niteliğini de sorgulayan bu çalışmada, üniversitelerdeki otorite odaklarının müdahalesiyle liyakatsiz insanların akademilerde çeşitli kadrolara yerleştirildiği, mevcut liyakat kriterlerinin“esas”liyakati belirlemeye yönelik olmadığı, mülakat sisteminde ciddi bir açmaz olduğu, jürilerde etik ihlallerinin çok fazla olduğu, üniversite sayılarının artışıyla birlikte liyakatsizliğin daha da baskın olmaya başladığı, üniversitelerin ekonomik politikalardan etkilendiği ve talebe bağlı üretim yapıldığı belirtilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak akademik etik ihlallerinin eğitim öğretim, bilimsel üretim ve akademik ilişkiler noktasında dikkate değer bir boyutta olması, toplumsal ideallerini gerçekleştiremeyecek derecede güçsüzleşen bir akademiyi de beraberinde getirmektedir. Ayrıca üniversite, iktidar güçler ve piyasa arasında organik bir bağ olduğu, akademik dürüstlüğün yerine akademik hırsızlığın, akademik liyakat yerine ölçütsüzlüğün, tevazuunun yerine akademik zorbalığın hâkim olduğu, akademik liyakat sistemi yerine ise baskın bir şekilde kayırmacılık sisteminin işlediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sebeple eğitimin ilk aşamasından itibaren uygulamalı değerler eğitiminin ciddiye alınması ve etik derslerinin eğitimin tüm aşamalarına yerleştirilmesi, araştırma yöntemleri dersinin liseden itibaren verilmesi gerekmektedir. Etiği üniversitelerde de gündemde tutmak için düzenli etik toplantılar ve etik birimler oluşturulmalı, etik farkındalık için kamuoyu oluşturularak bütünleşik bir şekilde çeşitli eğitim faaliyetleriyle desteklenmelidir. Ayrıca etik ihlallerini engellemek için denge denetleme ve etkin ceza mekanizmaları kurulmalı; bu süreçlerin üniversite içinde karşılıklılık ilişkisi doğurmayacak bir şekilde olabilmesi için bağımsız kuruluşlarca yürütülmesi gerekmektedir. Etik ihlalleri bildirme mekanizmaları oluşturulmalı, akademisyenin eğitimci ve araştırmacı kimliği ayrılmalı ve kendine özgü birtakım etik problemleri beraberinde getiren akademik teşvik ödeneği yeniden değerlendirilmelidir. Kayırmacılık ve bezdiriyi engellemeye yönelik uygulamaya geçilmelidir. Kayırmacı davranışların suç olduğunu ve hangi cezalara muhatap olacağını belirten maddelerin açıkça Türk Ceza Kanunu'na eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca mevcut liyakat kriterleri nicelikten ziyade niteliği öne çıkaracak şekilde değiştirilmelidir. İnsanların psikolojik sağlığını tehdit eden mobbinge karşı üniversitelerde sosyal destek birimleri kurularak açık ve net bir şekilde mobbingin niteliğini ve uygulanması durumunda hangi cezalara muhatap olunacağını belirten maddelerin yönetmeliğe eklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the research is to reveal the existence, scope and nature of the ethics, merit and merit system in academic fields, in line with the opinions of academicians, and to make suggestions about the things that should be done to identify and eliminate the existing problems. Method: This study was designed with phenomenology, one of the qualitative research designs. The study was conducted in the spring term of the 2020-2021 academic year. The study group consists of 105 academicians from 2 different universities in the Central Anatolia Region. The data collected through the semistructured interview form were analyzed by content analysis and codes, categories and themes were created. Findings: It has been determined that academic ethics are violated critically in terms of academician students and administrators. It has been stated that educational activities are neglected for the sake of gaining title and office upon becoming of the financial gains the main target by correlation of the success with quantitative scales, and that ethical corruption is getting stronger and the quality of scientific studies is gradually decreasing due to the reasons that the desire to achieve these quantitative gains as soon as possible brings along the violations of scientific publication ethics and the system paves the way for publishing activities to become a commercial sector with academic incentive allowance and combination of the mentality that wants to take advantage of it. Another noteworthy point is that the hierarchical structure in the academy is based on the basis of authority rather than knowledge, and those who take their power from their“position”, not from knowledge, engage in bullying, immoral and threatening behaviour towards their subordinates. It has been found that the academic careers of the academicians who try to protect their stance are tried to be sabotaged because they do not submit to the ethical violation demands, and the academics who insist on acting virtuous by protecting the values are exposed to various labelling. Further, in this study, which also questions the quality of the academic merit system, it is stated that unqualified people are placed in various positions in academies with the intervention of authority centers in universities, the current merit criteria are not intended to determine the“main”merit, there is a serious dilemma in the interview system, there are many ethical violations in juries, with the increase in the number of universities, inadequacy has started to dominate, universities are affected by economic policies and production based on demand is being made. Conclusion and Suggestions: As a result, the fact that the violations of academic ethics are at a remarkable level in terms of education, scientific production and academic relations bring along an academy that is so weak that it cannot realize its social ideals. Moreover, it has been concluded that there is an organic link between the university, the ruling powers and the market, academic theft is dominant instead of academic honesty, lacking of criteria instead of academic merit, academic bullying dominates instead of modesty, and the system of favouritism is dominant instead of the academic merit system. For this reason, applied values education should be taken seriously from the first stage of education, ethics courses should be placed in all stages of education, and research methods course should be given beginning from high school. Regular ethics meetings and ethical units should be established in order to keep the ethics on the agenda in universities, and ethical awareness should be created and supported with various educational activities in an integrated way. Also, balance control and effective punishment mechanisms should be established in order to prevent ethical violations and these processes should be carried out by independent institutions in order to ensure that these processes do not create a reciprocal relationship within the university. Mechanisms for reporting ethical violations should be established, the educator and researcher identity of the academician should be separated, and the academic incentive allowance, which brings with it certain ethical problems, should be re-evaluated. Implementation should be started to prevent favouritism and bullying. Articles stating that favouritism is a crime and which penalties it will be subject to should be clearly added to the Turkish Penal Code. In addition, existing merit criteria should be changed to emphasize quality rather than quantity. The social support units should be established in universities against mobbing, which threatens the psychological health of people and articles that clearly and unequivocally indicate the nature of mobbing and what penalties will be incurred in case of its implementation should be added to the regulation.