Afet ve olağan dışı durumlarda Acil Sağlık Hizmetleri (112 ve UMKE) sunumuna engel olabilecek zorlu koşullara uyum sağlama
Adaptation to difficult conditions that may block the provision of Emergency Health Services (112 and UMKE) in disaster and extraordinary situations
  1. Tez No: 707747
  2. Yazar: NEVZAT ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA BEKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Public Administration, Health Care Management, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, UMKE, Afet ve Olağan Dışı Durum, Emergency Health Services, UMKE, Disaster and Exceptional Situation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Afet ve olağan dışı durumlar can ve mal kayıplarının yanı sıra çevresel sorunlara neden olabilirler. Can kayıplarını en az düzeyde tutmak, afetten veya acil durumdan sonra bireyin yaşamını en iyi şekilde idame etmesini sağlamak için birtakım çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar içerisinde olan Acil Sağlık Hizmetleri hayati önem arz eder. Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetlerinin hastane öncesi sürecinde, 112 Acil Sağlık birimleri ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) etkin görev yaparlar. Bireyin olay yerinde başlanan tedavisine uygun sağlık birimine ulaşana kadar devam edilir. Gerekli hallerde UMKE tarafından sahra hastaneleri kurulur. İllerde Sağlık Bakanlığını temsilen İl Sağlık Müdürlükleri, afet ve olağan dışı durumlara hazırlık görevlerini üstlenir. İl Sağlık Müdürlüklerinde Sağlık Hizmetleri Başkanlığı birimine bağlı, Acil Sağlık Hizmetleri Birimi ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi bu görevlerin yerine getirilmesini sağlar. Bu görevlerin en iyi şekilde yapılması için belirtilen birimler devamlı olarak eğitimler düzenler ve eğitimlerin güncelliğini korur. Bu eğitimlerin temel amacı hizmet kalitesini en üst düzeye çıkarmaktır, ancak bazı durumlarda hizmet akışına engel teşkil edebilecek durumlar olabilir. Bunların başında hasta/yaralıya ulaşmada yaşanan güçlükler belirtilebilir. Ulaşımın sekteye uğramasından kaynaklanan gecikmeler saniyelerin önem arz ettiği Acil Sağlık Hizmetlerinde istenmeyen bir durumdur. Bu durumların önüne geçmek için illerde yerel imkanların sağladığı düzeylerde 'İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi' yapılmaktadır, ancak bu eğitimler sürekli eğitimler değillerdir. Acil Sağlık Hizmetleri sunumuna engel teşkil edebilecek durumların aşılması için süreklilik arz eden 'Acil Sağlık Hizmetleri Sunumunda Yol Dışı Alan Eğitimi ' adıyla rutin eğitimlere dahil edilebilecek bir eğitim modeli oluşturulabilir. Bu eğitim modellerini il sağlık müdürlükleri personeli 'İleri Sürüş Eğitici Eğitimleri' ile kendi eğitim kadrosunu oluşturabilir. Böylelikle maliyet de en aza indirilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Disasters and extraordinary situations can cause environmental problems as well as loss of life and property. Some efforts are made to keep the loss of life to a minimum and to ensure the best survival of the individual after a disaster or emergency. Emergency Health Services, which are included in these studies, are of vital importance. In the pre-hospital process of Emergency Health Services in our country, 112 Emergency Health units and the National Medical Rescue Team (UMKE) play an active role. The treatment of the individual, started at the scene, continues until he reaches the appropriate health unit. Field hospitals are established by the UMKE when necessary. Representing the Ministry of Health in provinces, Provincial Health Directorates undertake the tasks of preparation for disasters and extraordinary situations. Emergency Health Services Unit and Disaster Health Services Unit, affiliated to the Health Services Presidency in Provincial Health Directorates, ensure the fulfillment of these duties. In order to perform these tasks in the best way, the specified units constantly organize trainings and keep the training up-to-date. The main purpose of these trainings is to maximize the service quality, but in some cases there may be situations that may hinder the flow of service. Difficulties in reaching the patient / injured can be mentioned at the beginning of these. Delays caused by the interruption of transportation are undesirable in Emergency Health Services, where seconds are important. In order to prevent these situations, 'Advanced Driving Techniques Training' is provided in the provinces at the levels provided by local facilities, but these trainings are not continuous trainings. In order to overcome the situations that may interfere with the provision of Emergency Health Services, a continuous training model can be created that can be included in routine trainings under the name of“Off-road Field Training in Emergency Health Services Delivery”.