Erkeklerin evi geçindirme yükümlülükleri ve çalışma kararları etkileşimi: Denizli ili örneği ile nitel bir araştırma
The liability of men to manage the household and the interaction of working decisions: The case of Denizli, a qualitative research
- Tez No: 707773
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN KUMAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Erkek, Erkeklik, Çalışma Kararı, İş Gücü Piyasası, Toplumsal Cinsiyet, Male, Masculinity, Work Decision, Labor Market, Gender
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çalışmanın amacı toplumsal cinsiyet rollerinden biri olan erkeklerin evi geçindirme yükümlülüğü ve çalışma kararları etkileşimini Denizli ilinde yapılacak alan araştırması ile ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın konusu, toplumsal cinsiyetçi bakışın erkeklerin işgücü piyasası ile ilgili kararlarını nasıl etkilediğidir. Çalışmanın varsayımına göre; erkeklerin çalışma kararları toplumsal cinsiyetçi rollerden biri olan evi geçindirme yükümlülüklerinden etkilenmektedir. Çalışma kuram ve Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nde yapılan alan araştırmasının sonuçlarını içeren uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Kuram bölümü yazın taraması, uygulama bölümü ise fenomenolojik yaklaşım temelinde nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Çalışmanın kuramsal bölümünde; erkeklik olgusu yazın ve iktisat kuramları çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmı Denizli İş Kurumu İl Müdürlüğü'nde, elli erkek katılımcı ile derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak, yüz yüze yapılan görüşmelerin bulgularının analizini içermektedir. Alan araştırmasında katılımcıların çalışma kavramına bakışlarının ve çalışma yaşamlarının toplumsal rol ve kurallardan etkilendiği tespit edilmiştir. Katılımcılar, özellikle ataerkil yapı ile biçimlenen evi geçindirme yükümlülükleri nedeni ile gönüllü veya gönülsüz biçimde çalışma kararı alabilmektedir. Alan araştırmasından elde edilen bulgular; evi geçindirme yükümlülüğünün erkekleri istemedikleri işlerde çalışmaya ittiğini, erkeğin kendisini her koşulda bir işte çalışmak zorunda hissettirdiğini göstermiştir. Ayrıca, evi geçindirme sorumluluğunu kendisinde gören erkek; işsiz kalmak yerine yetkinliklerine, deneyimlerine ve eğitimine uygun olmayan işlerde ve yasal koşulların uygulanmadığı iş yerlerinde çalışmayı kabul edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the interaction between men's duty to earn a living for the household and work decisions. This purpose will be achieved by carrying out a field study in Denizli province. The topic of the study how the social gender perspective influences men's decisions about the labor market. According to the assumption of the study, men's work decisions are affected by their duties to earn a living, which is a social gender role. The study consists of the theory part and the application part, the application part includes the results of the field research conducted in Denizli Provincial Directorate of Labor and Employment Agency. The theoretical section is based on literature review, and application section is based on phenomenological qualitative methodology. In the theoretical part of the study; The phenomenon of masculinity has been examined within the framework of literature and economic theories. The application section includes the findings of in-depth with fifty men face to face interviews carried out at Denizli Provincial Directorate of Labor and Employment Agency. In the field study, it was found that participants' work lives and views on the concept of work were affected by social roles and rules. Participants could decide to work voluntarily or involuntarily due to their obligations to support the house shaped by the patriarchal structure. The findings of the field study are such that duty to earn a living for the house hold force men into jobs that they do not wish, and that participant feels the obliged to have a job under any condition. In addition, the men who sees the responsibility of running the house on himself; instead of being unemployed, they could accept to work in jobs that are not suitable for their competencies, experience and education, and in workplaces where legal conditions are not applied.