7 numaralı Mühimme-i Mektûme Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and assessment off the Muhimme-i Mektume Notebook 7 numbered
  1. Tez No: 707772
  2. Yazar: VEDAT ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHA OĞUZ BAYTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Divan, Mühimme-i Mektûme, Sürgün, Eşkıyalık, Osmanlı İmparatorluğu
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Osmanlı Devleti'nin karar organı olan ve bürokrasinin ana unsurunu oluşturan Divân-ı Hümâyu'nda alınan kararların veya hükümlerin yazıldığı defterlerden oluşan mühimme defterleri içerisinde yer alan bilgiler nedeniyle Osmanlı Arşivi için önemli kaynaklardandır. Bunun yanında Osmanlı Tarihi ve çevresinde barındırdığı milletlerin tarihleri hakkında da araştırmacılara bilgiler sunar. Yani bu defterler dönemin siyasi, askeri, ekonomik ve hukuk alanında yaşanan olayları hakkında bize nadir bilgileri aktarır. Yapmış olduğumuz bu çalışmada mühimme defterlerininin içeriği hakkında bilgiler verilmiş olup çalışmamıza söz konusu olan 7 numaralı Mühimme-i Mektume Defteri'nin içeriğinden söz edip transkripsiyonu ve değerlendirilmesini yaptık. Ayrıca verilen hükümlerin kimlere gönderildiği ve defterde adı geçen yer adları, ceza-i müeyyideler hakkında tablolar oluşturduk. 7 numaralı Mühimme-i Mektume Defteri 1225/1227 Hicri tarihli ve Miladi tarih olarak ise 1810/11 ve 1812 yılları arasında yaşanmış hârici ve dahili olaylar hakkında verilmiş gizli kararlar yer alır. Bu kararların konunun ehemmiyetine bağlı olarak gizli tutulduğu ve dönemin eşkıyalık faaliyetleri, devlet adamlarına verilen görevlendirmeler, devletlerarası münasabetler, kişilere bağlı kalmış yeniçeri isyanları ve sürgün cezalarına verilen hükümler hakkında önemli bilgileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Mühimme notebooks, which are the notebooks in which the decisions or provisions taken in the Divan-ı Hümâyûn, which is the decision organ of the Ottoman Empire and the main element of the bureaucracy, are written, not only enrich the Ottoman Archives since they contain more than one subject, but also provide information to researchers about the history of the Ottoman Empire and the histories of more than one nation in its surroundings. These notebooks convey rare information to us in the political, economic, and military. In this study we have done, information about the content of the mühimme notebooks has been given, and we have mentioned the content of the book number 7, which is the subject of our study, and we have transcribed and evaluated it. In addition, we have created tables about to whom the given provisions are sent, and the place names mentioned in the book. The Muhimme-i mektume notebook numbered 7 contains the secret decisions made about the external and internal events that took place between 1810/11 and 1812, hijri dated 1225/1227 and the Gregorian date. It contains important information about the banditry activities of the period, assignments given to statesmen, interstate relations, janissary revolts and exile sentences, which were kept confidential due to the importance of the subject. KEYWORDS: Council, Mühimme-i Mektûme, Deportation, Banditry, Ottaman Empire