Konversiyon bozukluğuna eşlik eden diğer psikopatolojiler
- Tez No: 70781
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR AYDIN LEVENT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Konversiyon bozukluğu, sosyodemografik veriler, semptomlar, eşlik eden psikopatoloji, kişilik özellikleri
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Konversiyon bozukluğu, herhangi bir organik nedenle açıklanamayan bir ya da daha fazla nörolojik belirtilerin varlığı ile karekterize bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniğine sorunları nedeniyle başvuran ve DSM IV tanı ölçütlerine göre konversiyon bozukluğu tanısı konan, nörolojik muayene ve incelemeleri normal olarak belirlenen 15-48 yaşları arasında 72 hasta alındı. Hastaların 63'ü kadın 9'u erkekti ve kadın erkek oranı 7/1 olarak belirlendi. Hastalık başlama yaşı ortalaması 25.9 ± 7.5, ortalama başvuru yaşı 30.2 ± 8.3 idi. Çalışmaya alınan hastaların 70 tanesinin (%97.2) en fazla 1 1 yıl eğitim aldıkları belirlendi. Hastaların 29'u yalancı konvülziyon (%40.3), 27'si duyu-motor defisit (%37.5), 5'i globus histerikus (%6.9), 2'si afoni (%2.8) yakınması ile başvurmuşlardı. Ortalama yakınma süresi 4.2 yıl (min.1-max20) olarak belirlendi. 20 kişide (% 27.8) bir yıllık hastalık öyküsü vardı. 72 hastanın 43'ünde (%59.7) ataklardan önce belirgin stres etkeni olduğunu, 29'unda (%40.3) stres etkeni olmadığını belirledik. 72 hastanın 15'inde (%20.8) benzer hastalık öyküsü olan birinci derece yakınlar olduğunu tespit ettik. Hastalık süresi 4 yıldan fazla olan grupta diğer gruba göre eşlik eden psikopatolojilerin anlamlı bir şekilde daha fazla olduğunu belirledik. Sonuç olarak; konversiyon bozukluğunun genç erişkin yaşta başladığı, genellikle bir stres etkeninin ardından ortaya çıktığı, hastalık süresinin arttıkça eşlik eden psikopatolojinin de arttığı, en sık olarak da depresyonun tabloya eşlik ettiği belirlenmiştir. Bu nedenle hekimler, eşlik edebilecek psikopatolojileri önlemek için, konversiyon bozukluğunu olabildiğince erken tanımalı ve tedavi etmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comorbid psychopatology in conversion disorder.. Conversion disorder is defined as a disorder characterised by the presence of one or more neurological symptoms that cannot be explained by any organic cause. The first 72 consecutive subjects that were diagnosed as conversion disorder according to the criteria of DSM-IV were included in the study. The age of participants ranged between 15-48 in whom the neurological disorders were eliminated. The female - male ratio was 7/1 as 63 of participants were female whilst there were 9 males. The average onset age of the disorder was 25.9 ± 7.5 and the average age of application was 30.2 ± 8.3. 70 of participants (97.2) have had an education period of maximum 1 1 years. 29 of participants (40.3%) applied to the clinic by pseudoseizures, 27 had sensory - motor deficits (37.5%), 5 had globus histericus (6.9%), 2 had afoni (2.8%). The mean duration of complaints were 4.2 years (min.1-max20). 20 of the participants had a history of the disorder for 1 year. We found that 43 of 72 participants had prominent stress while 29 (40.3) did not have any kind of stress. 15 first degree relatives of all participants (20.8) had similar complaints. We found that the group having the disorder for more than 4 years had significantly higher comorbid psychopathologies. VI