Geri Dön

Economic complexity, human development, and innovation capability

Ekonomik karmaşıklık, beşeri kalkınma ve inovasyon kabiliyeti

  1. Tez No: 707811
  2. Yazar: OKAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TEOMAN PAMUKCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 242

Özet

Bu tez, Beşeri Kalkınma ve Yetenek Yaklaşımı kapsamında 'inovasyon kabiliyetini' kuramlaştırmayı amaçlamaktadır. Günümüzde kalkınma düşüncesi, insanlara ve çeşitli derecelerde ve türlerdeki eşitsizliklerin üstesinden gelme özgürlüklerine giderek daha fazla odaklanmaktadır. Özgür olmak için, insanların yeteneklerini genişletmeleri ve takiben bu yetenekleri kendi yaşamlarına değer atadıkları bir değişim getirmek için kullanmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, söz konusu literatür, karmaşık ekonomik zorlukları ele alma gücünü sınırlayan temel bireysel yeteneklere yoğunlaşmıştır. Bu tez, Yetenek Yaklaşımı konusundaki tartışmaları karmaşıklığa doğru genişletmeyi amaçlamaktadır. Kalkınmanın 'sürekli bir yetenek oluşturma ve karmaşıklaştırma süreci' olduğunu ve ekonomilerin çeşitli karmaşıklık eşikleri ile karşı karşıya kalırken belirli aşamalardan geçmeleri gerektiğini varsayıyoruz. Bu nedenle, araştırma sorumuz 'farklı ülke kümelenmeleri için eşik değerler nelerdir?' Bu tez kapsamında kullanılan metodoloji keşifsel araştırmadır. Çalışmanın amacı, bir ekonominin inovasyon politikaları aracılığıyla bu tür eşiklerle nasıl başa çıkabileceğini ortaya çıkartmaktır. Tez aynı zamanda, yetenek alanı ile inovayon politikası araçları arasındaki ilişkiyi yapılandırmak için analitik bir yaklaşım olarak Dört-P Modeli olarak adlandırılan bir politika tasarımı ve değerlendirme çerçevesi önermektedir. Metodolojik olarak, ülke düzeyindeki verilerde çeşitli makine öğrenimi algoritmalarını kullanan iki aşamalı bir yaklaşım geliştirdik. İlk olarak, eşik modellerini araştırıyoruz. Ardından, politika düzeyinde öneriler oluşturmak için Dört-P modeli üzerine kurgulanmış inovasyon yetkinliğine odaklanıyoruz. Bu son aşamada, Türkiye'nin inovasyon politikası gelişimini değerlendirerek bir vaka çalışması da gerçekleştirdik. Vaka çalışmasının metodolojisi, kantitatif analiz sonuçlarımıza dayanan tanımlayıcı politika analizleridir ve analitik sonuçlarımızın duyarlılık analizi olarak değerlendirilmelidir.

Özet (Çeviri)

This thesis theorises innovation capability within the Human Development and Capability Approach (HDCA) scope. Today, development thinking has increasingly focused on human beings and their freedoms. People need to expand their capabilities and utilise them to bring valued change. However, HDCA literature heavily concentrated on basic capabilities that limit its power to address complex challenges. We aim to extend the discussion towards complexity. We hypothesise that development is a 'continuous process of building and sophisticating capabilities' and economies need to pass certain complexity thresholds. Therefore, our research question is 'what are the threshold patterns for different country clusters?' The purpose is to discover thresholds that can inform our thinking regarding how one economy can deal with thresholds through innovation policies. We also propose a policy design framework (Four-P Model) as an analytical approach to structure the relationship between the capability space and innovation policy. Methodologically, we have developed a two-stage process that utilises machine learning algorithms. First, we search for the patterns of thresholds. Then, we concentrate on innovation capability to construct policy level recommendations. In this final stage, we also performed a case study by evaluating Turkey's innovation policy evolution. The case methodology is descriptive policy analyses built upon our quantitative analysis and serves as a sensitivity analysis of our analytical results. The main contribution of this thesis to the existing realm of knowledge is that: while innovation is an essential driver of development, economies face various degrees of complexity thresholds in transforming innovation capabilities into economic complexity.

Benzer Tezler

  1. Gelişmekte olan ülkelerde teknoloji politikalarının belirlenmesi ve Türkiye'deki durum

    Technology policies in developing countries and the situatiın in Turkey

    MEHPARE BARIŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TUFAN V. KOÇ

  2. Teknoloji tahmini için yeni bir model önerisi

    A model proposal for technology forecasting

    GİZEM İNTEPE

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. VEHBİ TUFAN KOÇ

  3. Dijital dönüşümün proje yöneticilerinin yetkinlikleri üzerindeki etkisinin incelenmesi

    The examination of the effects of digital transformation on project managers' competencies

    FATMA SENA KARAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYBERK SOYER

  4. Değişim yönetiminin incelenmesi ve kuramsal bir modelin geliştirilmesi

    The study of management of change and the development of an institutional model

    ADNAN ERKMENOL

  5. Projelerdeki mümkün farklı iş birliklerinin Ar-Ge/inovasyon çalışmalarına etkisinin oyun teorisi analiziyle belirlenmesi

    Examining the effects of collaboration in R&D/innovation projects via game theory analysis

    SEMA NUR ALTUĞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    İşletmeİstanbul Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA EKİCİ