أثر استخدام التّطبيقات الذّكيّة في تعليم العربيّة لغير النّاطقين بها (واتساب أنموذجًا)
Yabancı öğrencilere Arapça öğretiminde akıllı uygulamaların etkisi (Örnek olarak Whatsapp uygulaması) / The impact of using smart mobile applications on teaching Arabic language to non-nativespeakers
- Tez No: 707810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ INAIATILLA AZIMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akıllı uygulamalar, Yabancı Dil Eğitimi, Yabancılara Arapça Öğretimi
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, genel olarak yabancı dil eğitiminde akıllı uygulamaların etkisini ve özelde onların yabancılara Arapça eğitiminde etkisini ele almıştır. Araştırmanın birinci bölümde kavramsal çerçeve ele alınmış olup, ikinci bölümde ise konunun teorik yanı ele alınmaktadır. İkinci bölümde Yabancı Dili Eğitiminde akıllı uygulamaların kullanımı ile bu alanda literatür taraması yapılmak suretiyle önceden yapılan araştırmalar incelenmiştir. Bu araştırmaların bazıları yabancılara Arapça eğitiminde akıllı uygulamaların etkisinden bahsetmektedir. Bu araştırmalar, akıllı uygulamaların dil eğitimine sağladığı olumlu katkıları ortaya koyarak yabancı dil eğitiminde WhatsApp uygulamasının kullanımına ve önemine odaklamaktadır. Araştırma, geleneksel eğitim metoduyla teknolojik araçlara dayanan eğitim metodu arasında bir karşılaştırmayı da kapsamaktadır. Aynı zamanda Arapça eğitiminin gerekliliği, önemi ve motivasyonu ile ilgili uzun detayları ihtiva etmektedir. Bunun yanında ikinci bölüm, akıllı uygulamaların kullanım amaçları ve eğitim sürecini kolaylaştırma konusundaki etkisini de ele almaktadır. Araştırmamızın uygulamalı kısmında biz kapsamalı bir test hazırladık ve Ürdün Üniversitesi'nde Yabancılara Arapça Eğitimi Bölümü'nde bir gurup öğrenciler üzerinde bu testi uyguladık. Bu guruptaki öğrenciler“başlangıç- orta-ileri”olmak üzere farklı üç seviyeden seçilmiştir. Bu gurup, rastgele bir şekilde seçilen 100 öğrenciden oluşmaktadır. Test ugulamalarını sonuçlarında akıllı uygulamaların kullanımıyla yapılan eğitimin öğrencilerin eğitim düzeyini yükselttiğini ispatlayan sonuçlar elde edilerek araştırmamızda konu iyice irdelenmiştir. Aynı zamanda bu testler ile yapılan çalışma, bu uygulamaların kullanımında zaman tasarrufu bakımından da olumlu bir etki sağladığını ortaya koymaktadır. Sonuç bölümünde ise tezin sonuçları ve araştırmacının tavsiyeleri çalışmaya dahil edilmiştir ve Yabancı Dil Öğretimi Alanında akıllı uygulamaların kullanımı hakkındaki önlemlere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to study the effects of smartphone applications on teaching foreign languages in general and the Arabic language in particular. In the theoretical section, the research reviewed previous studies that related to education via smartphone applications. Some of these researches focused on the effects of using smartphone applications in teaching Arabic to foreigners. Some of them specifically studied the use of WhatsApp in teaching foreign languages. In fact, this application has a positive and important effects in teaching languages. The research compared between the traditional methods of education and the method that is based on modern technological tools. After that, the research presented a detailed presentation of the importance of learning Arabic and the reasons for learning it for students. Also presented the goals and benefits of using smartphone applications in teaching Arabic, and the effect of these applications in facilitating language teaching. In the practical section of the research, a test was prepared and applied to a sample of students studying in the Department of Teaching Arabic to Foreigners at the University of Jordan. The sample was chosen from three levels (low, intermediate and advanced). This random sample contained 100 students. After processing the data obtained from the tests, the study reached these results. Teaching using smartphone applications helped raise the level of students in the target language Smartphone applications have a positive role in saving time and facilitating data distribution and access. The results were written at the end of the search.