Fennî Dîvânı'nın tahlili
An analysis of Fennî Dîvâni
- Tez No: 707831
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH RAMAZAN SÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yozgatlı Mehmed Sa'îd Fennî, din, tasavvuf, tahlil, Yozgatlı Mehmed Sa'îd Fennî, religion, sufism, analyz
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yaptığımız çalışma XIX. yüzyılın ikinci yarısı ile XX. yüzyılın başlarında yaşayan Mehmed Sa'îd Fennî'nin Dîvânı üzerine genel bir tahlil çalışmasıdır. Tezimiz Fennî Dîvânı'nda Din ve Tasavvuf, Fennî Dîvânı'nda Cemiyet ve Tabiat olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu ana başlıklarla alakalı alt kavramlar tespit edilmiş, bu kavramların lügat ve ıstılahî manaları muhtelif kaynak eserlerden ve ansiklopedilerden belirlenerek Dîvân'daki beyitlerden örnek almak suretiyle açıklanmaya çalışılmıştır. Şiirlerinden mutasavvıf bir şair olmaktan ziyade Dîvân edebiyatı şairi olduğu aşikâr olarak anlaşılan Fennî'nin mütedeyyin ve ehl-i sünnet bir duygu ve düşünce dünyasına sahip olduğu bu sebeple de Dîvân'ında dinî tasavvufî manzumelerin hayli fazla olduğu yaptığımız çalışmayla tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study is a general analysis about Diwan of Mehmed Sa'id Fenni who lived between the second half of 19th century and the beginning of 20th century. Our thesis was formed twu main part as Religion and Sufism in Fenni's Diwan, Community and Nature in Fenni's Diwan. The notions related with these four main parts were detected; the lexical and technical meaning of the mentioned notions were tried to explain both by analyzing different source works and encyclopedias and taking samples from couplet of his Diwan. It is clearly understood from his poems that Fenni is more likely to be a diwan literature poet rather than a sufi poet. That there are lots of sufi poems in his Diwan because Fenni had a religious and sunnah qualified world of emotions and thoughts was recorded by the study we did.