The glass ceiling syndrome in universities, private sector & public sector
Üniversitelerde, özel sektörde ve kamu sektöründe cam tavan sendromu
  1. Tez No: 707897
  2. Yazar: BÜŞRA ERGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM OSMAN ÇETMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: cam tavan sendromu, kamu sektörü, özel sektör, holdingler, üst düzey yönetim pozisyonları, türkiye'deki üniversiteler, kadın çalışanlar, glass ceiling syndrome, public sector, private sector, holdings, senior management positions, universities in turkey, women workers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İş hayatında cinsiyet ayrımcılığının bir boyutu olarak karşımıza çıkan ve bireysel ve toplumsal önyargılar ile oluşturulan cam tavan kavramı, kadınların mesleki olarak başarı ve yeteneklerine bakılmadan üst düzey yönetici pozisyonlarına yükselmelerine engel olan görünmez duvarlar olarak tanımlanmaktadır. Kadınlar iş hayatına atılmaya başladıkça kariyerlerinde daha fazla engelle karşılaşılaşmaktadırlar. Bu durum orta seviyelerden daha yüksek seviyelere ulaşmaya çalışan kadınlar için gerçekten zor bir durum olmaktadır. Cam Tavan Sendromu'nun tüm dünyada birçok nedeni ve sonucu bulunmaktadır. Özellikle Türkiye, kadınların cam tavan ile mücadele ettiği ülkelerden biri konumundadır. Bu çalışmada Türkiye genelinde 129 devlet üniversitesi, 74 vakıf üniversitesi ve 4 meslek yüksekokulu ile özel sektörde 145 holding ve kamu sektöründe 93 devlet kurumu ele alınmıştır. Üniversitelerde fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yükseokullarında üst düzey yönetimde belli pozisyonlarda çalışan kadın erkek oranı belirlenmiştir. Devlet kurum ve kuruluşları ile holdinglerde yönetim kurulu başkanı, başkan yardımcısı, üyeleri ve genel müdür ile müdür yardımcısı pozisyonlarında kadın ve erkek çalışan sayısı ve yüzdesi araştırılmıştır. Verilerin elde edilmesinde internet siteleri kullanılarak, toplam kadın ve erkek çalışan sayısı kayıt altına alınmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler, tanımlayıcı istatistik yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, üniversitede, özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan kadınların Cam Tavan Sendromu'na maruz kalıp kalmadıklarını bulmaktır. Sonuç olarak, üniversitelerde, özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan kadınların Cam Tavan Sendromu'na maruz kaldıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Glass Ceiling concept, which is a dimension of gender discrimination in business life and created with individual and social prejudices, is defined as invisible walls that prevent women from rising to senior managerial positions, regardless of their professional success and abilities. As women start to enter business life, they face more obstacles in their careers. This is a really difficult situation for women who are trying to reach higher than medium levels. Glass Ceiling Syndrome has many causes and consequences all over the world. Turkey is one of the countries where women struggle with Glass Ceiling. In this study, 129 government universities, 74 foundation universities and 4 vocational colleges and 145 holdings in private sector and 93 government institutions in public sector in Turkey were discussed. The ratio of women and men working in top management in faculties, institutes, schools, and vocational schools was determined. The number and percentage of female and male employees in the board chairman, vice chairman, members of the board of directors, general manager and deputy general manager in government institutions and organizations, and holdings were investigated. The total number of female and male workers was recorded by using the websites to obtain the data. The data collected within the scope of the research were analyzed using the descriptive statics method. The aim of the study is to find whether or not women are exposed to Glass Ceiling Syndrome in universities, private sector and public sector. As a result, it was concluded that women are exposed to the Glass Ceiling Syndrome.