Geçici ifa imkansızlığı ve hukuki sonuçları
Temporary imposibility and legal results
  1. Tez No: 707929
  2. Yazar: KÜBRA ELİF EDİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İmkansızlık, Geçici İmkansızlık, Sürekli İmkansızlık, Temerrüt, impossibility, temporary impossibility, permanent impossibility, default
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Gerek imkansızlık kavramı gerekse de geçici imkansızlık kavramı Türk Hukuk doktrininde tam olarak tanımlanmamıştır. İmkansızlık kavramı, zamanın getirdiği gelişmelere göre değişiklik gösterebilecek bir kavramdır. İmkansızlık türleri de birbirleri ile karıştırılmaya müsait kavramlardır. Çalışma konumuzu oluşturan geçici ifa imkansızlığı ise Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmediği gibi bu durumda uygulanacak hukuki sonuçlar da kesin olarak belirlenememiştir. Geçici ifa imkansızlığının hem imkansızlık hem de temerrütle olan yakınlığı, geçici imkansızlığa uygulanacak hukuki sonuçlar hususunda tartışmalara sebep olmuştur. Bu çalışmada imkânsızlık ve geçici imkânsızlık kavramları açıklanmış ve benzer kavramlardan ayırt edilmiştir. Geçici imkânsızlığın doğuracağı hukuki sonuçlar bakımından ileri sürülen çözüm önerileri tartışılmış ve bu çözümlerin yaratabileceği sorunlar incelenmiştir. Hukuki problemlere çözüm olması adına bazı teklifler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Both the concept of impossibility and the concept of temporary impossibility have not been fully defined in the Turkish legal doctrine. Indeed, the concept of impossibility is a concept that can change according to the developments of time.Impossibility types are also suitable concepts to be confused with each other. Temporary impossibility is not regulated in the Turkish Code of Obligations, an in this case, the legal results to be applied could not be determined precisely. The proximity of the temporary impossibility of performance to both impossibility and default has led to the discussion of the legal consequences to be applied to the temporary. In this study, the concepts of impossibility and temporary impossibility are explained and distinguished from similar concepts. The proposed solution proposals in terms of the legal consequences of temporary impossibility were discussed and the problems that these solutions could create were examined. Some proposals have been made to solve legal problems.