Kapadokya-Göreme (Nevşehir) Milli Parkı'nın briyofit vejetasyonu
Bryophyte vegetation of Cappadocia-Goreme (Nevşehir) National Park
- Tez No: 708015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Briyoflora, Karayosunu, Kapadokya, Türkiye, Bryoflora, Moss, Cappadocia, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Nevşehir ili sınırları içindeki Kapadokya-Göreme (Nevşehir) Milli Parkı'nın briyofit vejetasyonu araştırılmıştır. Araştırma alanına 2020-2021 yılları arasında, vejetasyonun farklı dönemlerinde yapılan 30 arazi çalışmasıyla, 173 adet örneklik alandan toplanan bitki örneği değerlendirilmiştir.Yapılan bu çalışmalar ile bölgeden Briyofitlere ait 86 takson saptanmıştır. Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde yayılış gösteren karayosunları örneklik alanlarının ekolojik analizleri için PAST (PAleontological STatistics) programı kullanılmıştır. Bu programda yer alan DCA (Detrendet Correspondance Analiz) ve CA (Culuster Analiz) methotları kullanılarak çalışma alanından 8 adet karayosunu topluluğu ilk defa bu çalışmayla belirlenmiştir. Toplulukların ayrımı için klasik Braun-Blanquet ve ordinasyon metodlarının birleştirilmsiyle oluşturulan yeni hibrit bir metod kullanılmıştır. Çalışma sonucunda epilitik, epigaeik ve epifitik olmak üzere toplamda 86 karayosunu taksonu bulunmuş ve bulunan taksonlardan topluluk içerisindeki tekerrür sayısına göre topluluğun bağlı olduğu sınıf, ordo ve alyansı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Bryophyte vegetation of the Cappadocia-Göreme (Nevşehir) National Park in Nevşehir in the Central Anatolia Region of Turkey was investigated. Between the years 2020-2021, 173 sample areas (releve) determined through 30 survey carried out in different periods of vegetation were evaluated in the research area. With these studies, 86 taxa belonging to Bryophytes were determined from the region. PAST (PAleontological STatistics) program was used for the ecological analysis of the mosses sample areas (releve). Moss communities were determined by using the DCA (Detrendet Correspondance Analysis) and CA (Cluster Analysis) methods included in this program. 8 moss community were determined from the study area. A new hybrid method created by combining the classial Braun-Blanquet and ordination methods was used fort he separation of communities. As a result of the study, a total of 86 moss taxa as epilitic, epigaeic and epiphytic, were found and the class, order and alliance of the community were determined according to the number of recurrences in the community.