Alt üriner sistem disfonksiyonu olan çocuklarda, gövde ve alt ekstremite biyomekaniğinin incelenmesi
Examination of trunk and lower extremity biomechanics in children with lower urinary system dysfunction
  1. Tez No: 708140
  2. Yazar: ECE ZEYNEP SAATÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KAYA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: üriner sistem, fizyoterapi, biyomekani, postür, üriner inkontinans, urinary system, physiotherapy, biomechanics, posture, urinary incontinence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmanın amacı, alt üriner sistem disfonksiyonu olan (AÜSD) çocuklarda gövde ve alt ekstremite biyomekaniğinin incelenmesidir. Ayrıca bu çalışma, çocukların gövde ve alt ekstremitelerinde biyomekaniksel değişiklikler tespit edildiğinde bu değişikliklerin tedaviye dahil edilmesi gerekliliğine öncülük etmeyi amaçlamıştır. Çalışmaya, dahil edilme kriterlerine uyan gönüllü katılımcılar alt üriner sistem disfonksiyonu tanısı alan (n=43) ve sağlıklı grup (n=43) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruptaki katılımcılara herhangi bir tedavi uygulanmayıp iki gruba aynı değerlendirme yöntemleri uygulandı. Katılımcıların gövde kas kuvvetleri, stabilizer basınçlı biofeedback ünitesi, sit-ups ve modifiye push-ups testi ile; gövde kas enduransı, gövde fleksörleri endurans testi ve Modifiye Biering-Sorensen testi ile; postürü, Posture Screen Mobile ve Ayak Postür İndeksi ile, esnekliği, otur-uzan testi ve Beighton ölçümü ile ve pelvik taban kas aktivitesi NeuroTrac Myoplus4Pro ile değerlendirildi. Ayrıca katılımcıların yaşam kaliteleri Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ile sorgulandı. AÜSD olan çocukların sağlıklı çocuklara göre transversus abdominis kuvveti (p=0,001) ve gövde kas enduranslarının (p=0,004, p=0,08) daha az olduğu; baş (p=0,001), omuz (p=0,018) ve kalça (p=0,002) eğriliklerinin ve dizlerinin yer değişikliği (p=0,002) miktarının arttığı bulunmuştur. Ayrıca AÜSD grubunun Beighton skorlarının (p=0,037) daha yüksek olduğu, ayak postürlerinin (p=0,001) olumsuz yönde etkilenip pronasyon eğilimine neden olduğu sonucuna ulaşıldı. Alt üriner sistem disfonksiyonu olan çocukların sağlıklı çocuklara göre yaşam kalitelerinin (p=0,001) olumsuz etkilendiği bulundu. Çalışmanın sonucunda, alt üriner sistem disfonksiyonu olan çocukların sağlıklı çocuklara göre gövde ve alt ekstremite biyomekanilerinde değişiklikler saptandı. Transversus abdominis kuvveti, gövde kas enduransı, bazı postür parametrelerinin daha kötü olduğu, eklem hipermobilitesine yatkın oldukları, yaşam kaliteleri ve semptom şiddetlerinin olumsuz yönde etkilendiği bulundu.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine trunk and lower extremity biomechanics among children with lower urinary tract dysfunction (LUTD). It was targeted to pioneer including biomechanical changes into treatment if detected in trunk and lower extremities of children. Voluntary participants meeting inclusion criteria were divided into two groups: LUTD group (n=43) and healthy group (n=43). No treatment applied to participants and same evaluation methods used in both groups. Trunk muscle strength, muscle endurance, posture, flexibility and pelvic floor muscle activity of participants was evaluated with stabilizer pressurized biofeedback unit, sit-ups and modified push-ups test; trunk flexors endurance test and Modified Biering Sorensen Test; Posture Screen Mobile And Foot Posture Index; sit-reach-test and Beighton Score; and NeuroTrac-Myoplus4Pro, respectively. In addition, quality of life of participants was evaluated with Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL). It was found that LUTD group had weaker transversus abdominis muscle (p=0.001) and less trunk muscle endurance (p=0.004, p=0.08). Also curvatures of head(p=0.001), shoulder (p=0.018) and hip (p=0.002) and displacement of knees (p=0.002) were increased. Beighton score of LUTD group (p=0.037) was higher and their foot posture (p=0.001) was negatively affected; which resulted the tendency of pronation. It was also found that quality of life of LUTD group (p=0.001) was negatively affected. Consequently, alterations were found in trunk and lower extremity biomechanics of LUTD group compared to healthy children. Transversus abdominis muscle strength, trunk muscle endurance and some posture parameters resulted lower. LUTD group tend to have hypermobile joints and quality of life-symptom severity were adversely affected.