Yaşayan kültürel miras yaklaşımı: Kekova bölgesi durum çalışması
Living heritage approach: A case study of Kekova region
- Tez No: 708189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURŞAH ŞENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Kültürel Miras, Yaşayan Kültürel Miras Yaklaşımı, Kekova Bölgesi, Tourism, Cultural Heritage, Living Heritage Approach, Kekova Region
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu araştırmanın amacı doğal ve kültürel miras varlıklarıyla koruma altına alınan ve sınırları belirlenmiş alanda yaşamın devam ettiği Kekova Bölgesi Üçağız-Kaleköy yerleşimlerindeki yaşam-kullanma-koruma süreçlerinin nasıl yönetildiğini incelemektir. Çalışma kapsamında uzun yıllar sit statüleriyle korunmaya çalışılan bölgedeki süreçler yaşayan kültürel miras yaklaşımının ilkeleriyle ele alınmıştır. Yaşayan kültürel miras yaklaşımı çerçevesinde katkıya açık gibi duran kültürel miras yönetimi alanında yerel halkın koruma süreçlerine dahil edilmesi gerekliliği tartışmalarına örnek oluşturabilecek Kekova Bölgesi yaşam-kullanma-koruma süreçleri araştırmaya değer bir durum olarak seçilmiştir. Çalışmanın araştırma sorularını yanıtlayabilmek için nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Veri setinin oluşturulmasında doküman analizi, odak grup görüşmeleri ve bireysel görüşmelere başvurulmuştur. Antalya Koruma Kurulu arşivindeki bölgeyle ilgili dokümanlar; çekirdek toplumla yapılan odak grup toplantıları ve çekirdek toplum, paydaşlar ve koruma uzmanları grubuyla yapılan görüşmelerin notları nitel araştırma yöntemlerine uygun şekilde analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yaşamın devam ettiği Kekova Bölgesi Üçağız-Kaleköy yerleşimlerinde değer temelli bir koruma yaklaşımının izlendiği bulgulanmıştır. Bölgenin sürdürülebilir gelişiminin sağlanması için bütünleşik koruma yaklaşımının benimsenerek çekirdek toplumun koruma ve yönetim süreçlerine aktif olarak yerleştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research to investigate how life-use-protection processes are managed in Kekova Region Üçağız-Kaleköy settlements, which are protected by natural and cultural heritage assets and where life continues in a defined area. Within the scope of current research conservation processes in the region which has been protected by site statuses for many years are discussed by principles of living heritage approach. The need to adapting local community in conservation processes happens to be highly debated topic in cultural heritage management discussions and life-use-protection processes of Kekova Region decided to be an interesting case to discuss with arguments of living heritage approach. Qualitative research methods were used to answer the research questions for this study. The research techniques of documentary research, focus groups and interviews were used in the data development process. Documents related to the region, transcripts from focus group (core community) and interviews with core community, stakeholders and conservation experts were analyzed in accordance with qualitative data analysis techniques. The research findings reveal that a value-based conservation approach is dominant in Kekova Region Üçağız-Kaleköy settlements. Findings also indicated that an integrated conservation approach should be adopted and the core community should be actively embedded in the conservation and management processes in order to ensure sustainable development of the region.