Tarımda sosyal güvence Çanakkale ili Merkez ilçe örneği
Social security in agriculture in Çanakkale province
- Tez No: 708213
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA KAYALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Sosyal Güvenlik, Sosyal Güvence Sigorta Primi, Çanakkale, Agriculture, Social Security, Social Assurance, Insurance Premium Çanakkale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tarımsal faaliyet, doğası gereği insan bünyesini yıpratıcı bir etkiye sahiptir. Türkiye toplam istihdamının 2019 yılı itibariyle %18,2'lik bir kısmının tarım sektöründe bulunmaktadır. Çalışma hayatında sosyal güvenlik iş verimliliği, çalışanların refah düzeyleri, gelecek kaygıları vb durumlar nedeniyle önemlidir. Sektör çalışanlarına yönelik düzenlemeler 1984'de başlamış, bu düzenlemeyle, çalışanların özel durumlarını göz önünde bulundurmuş, sosyal güvenliğe dâhil olabilmenin şartlarını diğer sektör çalışanlarına göre daha hafif tutmuştur. Sonra kademeli bir geçiş sistemi uygulanmaya başlanmıştır. 2925 ve 2926 Sayılı Kanunlarda tanımlanmış, sonra 2008'de 5510 Sayılı Kanun ile gelen değişiklik göstermiş, 2011'de gelen 6111 Sayılı Kanun ile gelen 5510 Sayılı Kanunun 53. Maddesindeki değişiklikten ve en son 6111 Sayılı Kanuna gelen Ek 5. Madde ile değişikler yapılmıştır. Tarım sektöründe eğitim ve gelir düzeyi diğer sektörlere göre daha düşüktür. Bu çalışmada Çanakkale merkez ilçesine bağlı 12 köydeki 96 çiftçiyle anket çalışması yapılmıştır. Çanakkale ilindeki çiftçilerin sosyal güvenlik kurumuyla ilgili bilgileri, memnuniyetleri ve SGK primiyle ilgili tutum ve davranışlarının araştırıldığı bu çalışmada, ankete katılan çiftçiler sosyal güvenlik primini çok bulduklarını ve ödeme güçlerinin olmadığını ifade etmiştir. Prim borcu bulunmayan ve düzenli ödeme gerçekleştiren çiftçinin olmadığı görülmüştür. v Ki_kare testlerine göre araştırmaya katılan çiftçilerin ödemeye razı oldukları prim miktarıyla; yaş, hanedeki birey sayısı, mesleki deneyim vb arasında bir farklılık bulunamamıştır. Çiftçilerin ödemeye razı oldukları prim miktarıyla; işletme büyüklüğü, büyükbaş hayvan varlığı, hanenin ortalama geliri ve hanede tarım dışı gelir arasında istatistiksel anlamda bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sosyal güvenlik primlerinin miktarı ve ödeme dönemleriyle ilgili sağlanabilecek esneklikler çiftçilerin sosyal güvenlik uygulamalarından daha fazla yararlanabilmelerine katkı verecektir.
Özet (Çeviri)
Agriculture is an activity being done in nature, therefore it has a particular abrasive effect on human life. The 18,2% of the total employment of the Turkey's economy is in the Agriculture sector. Social security in in work, buisness productivity, worker welfare, ther future anxities etc. Are important because of that. Regulations intended fort he agriculture industry wrokers started in 1984. With this regulations, special conditions of the agricultre sector workers was considered, the conditions to be included into the social security was lightened compared to the other industires. A gradual transition system started to implament after that. The laws that subjects the farmers defined in 2925 and 2926 Numbered Laws, after the changes came in in 2008 with the 5510 Numbered Law, final change in the 53.rd article of the 5510 Numbered Law changed with the additional law of EK-5 in 2011 with the 6111 The education levels are lower in the agriculture compared to the other industries. The population of this study is the 96 farmers in 12 villages in Çanakkale Central District The farmers who attended to this paper expressed that, the social security payments were high and the ability to pay of the agriculture worker were too low. It has been observed that there is no farmer who does not have social security paymen debt and makes regular payment. vii According to the chi_square tests, with the premium amount that the farmers participating in the research are willing to pay; No difference was found between age, number of individuals in the household, professional experience, etc. With the premium amount that the farmers are willing to pay; It has been determined that there is a statistical relationship between the size of the farm, the stock of cattle, the average income of the household and the non-agricultural income in the household. The flexibility that can be provided regarding the amount of social security premiums and payment periods will contribute to the farmers' ability to benefit more from social security applications.