A comparative analysis of social and behavior change communication methodologies for personal protective equipment compliance in agricultural sector
Tarım sektöründe kişisel koruyucu ekipman kullanımına yönelik sosyal ve davranışsal değişim iletişimi metodolojilerinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 1014841
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR UMUL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal davranış, Sosyal dönüşüm, Tarım işçileri, İletişim araçları, İletişim modelleri, Social behavior, Social transformation, Agricultural workers, Communication means, Communication models
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de tarım işçilerine sadece Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) sağlanmasının, iş sağlığı ve güvenliğini güvence altına almada tek başına yetersiz kaldığı görülmektedir. Çeşitli küresel müdahaleler mevcut olsa da, Türkiye bağlamına özgü, standartlaştırılmış ve kanıta dayalı bir iletişim metodolojisi eksikliği bulunmaktadır. Bu araştırma, bilinen bariyerleri gözeterek, etkili müdahale metodolojilerini ve müdahalelerin yerel adaptasyon potansiyellerini belirleyerek uygulama boşluğunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmanın temel amacı, tarım sektöründeki küresel Sosyal ve Davranışsal Değişim İletişimi (SDDİ) müdahalelerinin etkinliğini değerlendirmektir. Araştırma, başarılı uygulamaları ve varsa hatalı yaklaşımları belirleyerek, Türkiye bağlamına uygun bir SDDİ yaklaşımına ilişkin kapsamlı bir anlayış sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada tarımda güvenliğe ilişkin iletişim müdahalelerine odaklanan, sistematik literatür taraması yoluyla belirlenen 20 makale analiz edilmiştir. Makaleler, karşılaştırmalı bir çerçevede üç temel tema üzerinden değerlendirilmiştir: mevcut metodolojilerin davranış değişikliği açısından etkinliği, başarısızlık nedenleri (varsa) ve bağlamsal uyarlanabilirlik. Ortaya konulan sentez,“en iyi uygulama”teknikleri ve yerel profesyonellere yönelik taktiksel iyileştirmeler üzerine stratejik bir değerlendirme sunmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, etkili iş güvenliği iletişimi konusunda kanıta dayalı içgörüler sunarak iş sağlığı ve güvenliği alanyazınına katkıda bulunmaktadır. Bulguların, Türk tarım kurumları, sivil toplum ve politika yapıcılar için var olan kuramsal bakış açılarını ortaya koyan; uygulama aşamasında ise uygulanabilir müdahaleleri değerlendiren bir çerçeve oluşturması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, providing Personal Protective Equipment (PPE) alone has proven insufficient for occupational safety among agricultural workers. While various global interventions exist, a standardized, evidence-based communication methodology tailored to the Turkish context is lacking. Acknowledging known barriers, this research addresses the implementation gap by identifying effective intervention methodologies and their potential local adaptation. The primary objective is to evaluate global Social and Behavior Change Communication (SBCC) interventions in agriculture to determine their efficacy. By identifying successful practices and possible pitfalls, the study aims to provide a comprehensive understanding of an SBCC approach suitable for the Turkish context. The study analyzes 20 articles identified through a systematic literature review; focusing on communication interventions in agricultural safety. Using a comparative framework, articles are evaluated based on three pillars: efficacy of existing methodologies and communication interventions in terms of behavioral change, reasons for failure (if any), and contextual adaptability. The synthesis aims to provide a strategic evaluation of“best practice”techniques and tactical refinements for local professionals. This research contributes to occupational health and safety literature by offering evidence-based insights on effective safety communication. The findings are intended to serve as a framework that presents existing theoretical perspectives for Turkish agricultural institutions, civil society, and policymakers, while evaluating viable interventions for the implementation phase.