Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalardaki siberkondri düzeyleri ile kişilerin başvuru şikayetleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the cyberchondry levels in the patients application to family medicine polyclinic and their complaints on application
  1. Tez No: 708248
  2. Yazar: BÜŞRA KABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, internet, siberkondri, somatik semptomlar, cyberchondria, family medicine, internet, somatic symptoms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: İnternette tekrarlayan tıbbi bilgi aramanın bir sonucu olarak sağlık anksiyetesinin şiddetlenmesi siberkondri olarak isimlendirilmektedir. Siberkondri düzeyi yüksek olan hastaların daha fazla hastaneye başvurdukları ve daha çok tıbbi arayış içinde oldukları gösterilmiştir. Bu durum sağlık hizmetlerinin olumsuz etkilenmesine ve ekonomik maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalardaki siberkondri düzeyleri ile kişilerin başvuru şikayetleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı ve gözlemsel çalışma metodu ile yapılmıştır. Çalışma örneklemini Bursa Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18-65 yaş arası araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 250 hasta oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Siberkondri Ciddiyet Ölçeği ve katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve başvuru şikayetlerini içeren anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların Siberkondri Ciddiyet ölçeğinden aldıkları puan 71(33:121) olarak hesaplandı. Kadınların, orta ekonomik seviyeye sahip olanların, sağlıkla ilgili yayın takip edenlerin siberkondri puanı daha yüksektir (sırasıyla p=0,007; p=0,008; p=0,011). Acil servise başvuranların aile hekimliği ve hastaneye başvuranlara göre siberkondri puanı daha yüksektir (p=0,007). Aile hekimine, check-up için başvuranların siberkondri puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0,023). Kronik hastalıklardan cilt rahatsızlığı, migren veya astım olanların siberkondri düzeyi daha yüksektir. Sonuç: Çalışmamız sonucunda, siberkondrinin bölgemizde yaşayan bireylerde orta seviyede yüksek olduğunu tespit ettik. Cinsiyet, ekonomik durum, sağlıkla ilgili yayın takibi, internette geçirilen süre, acil servise başvurma ile siberkondri puanı arasında ilişki bulunmuştur. Siberkondri check-up talebiyle aile hekimine başvuruyu arttırmaktadır. Bunlar hastanın sağlıkla ilgili endişesinin yansımaları olabilir. Aile hekimleri günlük pratiklerinde siberkondri vakalarına yaklaşım konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Study Objectives: Aggravation of health anxiety as a result of repeated searches for medical information on the Internet is called cyberchondria. It has been shown that patients with high levels of cyberchondria are admitted to more hospitals and are more likely to seek medical help. This situation causes a negative impact on health services and increases economic costs. In this study, it was aimed to evaluate the relationship between the levels of cyberchondria in patients admitted to the family practitioner outpatient clinic and their complaints at presentation. Materials and Methods: Our study was conducted using descriptive and observational study methods. The study sample consists of 250 patients aged 18-65 years who voluntarily agreed to participate in the study who applied to the Bursa Bağlaraltı Education Family Health Center. As a data collection tool, the Cyberchondria Severity Scale and the questionnaire form containing the sociodemographic characteristics and the complaints of the applicants were used. Results: The score of the participants on the Severity of Cyberchondria scale was calculated as 71(33:121). The cyberchondria score of women, those with an average economic level, and those who follow health-related publications is higher (p=0,007; p=0,008; p=0,011, respectively). The patients admitted to the emergency department had a higher cyberchondria score compared to those admitted to family medicine and hospital (p=0,007). It was observed that the patients who applied to the family doctor for checkup had higher cyberchondria scores (p=0,023). The level of cyberchondria is higher in those with chronic diseases such as skin disease, migraine or asthma. Conclusions: As a result of our study, we determined that the individuals living in our region have moderately high levels of cyberchondria. Gender, economic status, following healthrelated publications, time spent on the internet, applying to the emergency room and cyberchondria score were found to be correlated. Cyberchondria increases the number of applications to the family physician with the request for check-up. These may be reflections of the patient's health concerns. Family physicians should have knowledge about approaching cases of cyberchondria in their daily practice.