Kent kimliğinin geometrik biçimlere dönüştürülmesi ve afiş tasarımlarına yansıtılması
Transforming urban identity into geometric forms and reflecting on poster designs
- Tez No: 708249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ZOR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kent Kimliği, Afiş Tasarımı, Geometrik Biçim, Simge, Urban Identity, Poster Design, Geometric Form, Symbol
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kent kimliği kavramı, bir kente ait sembolik hale gelmiş belirgin ve diğer kentlerden farklılaşan, ayırt edici niteliklerin tümüdür denilebilir. Bu bağlamda her şehrin yapay, doğal çevresi farklıdır. Günümüzde insanların barınma ihtiyaçlarının karşılandığı anlamın çok ötesine geçmiş olan kent, coğrafi, mimari, sosyo-kültürel, tarihi ve turistik unsurları içermektedir. Tasarım algısı ve görsel iletişim yönünden bakıldığında; kentsel kimlik kavramı, bu unsurlara bağlı görsel imgeleri yapısında bulundurmaktadır. Bir grafik tasarım ürünü olan afişte de görsel imgelerden yararlanılmaktadır. Kentsel kimliğin yansıtıldığı afişlerde geometrik biçimlerle simgesel bir tasarım dili kullanmak, kenti tanımlarken, izleyiciye etkili bir araç olarak aktarım yapabilir. Burada amaç; şehirleri en basit, en yalın haliyle kitlelere sunarken, dikkat çekmek ve akılda kalıcılığı sağlamaktır. Yeni medya ortamında afişler, teknolojinin olanaklarından yararlanılarak, çok daha geniş alanlara ya da topluluklara ulaşabilirler.“Kent Kimliğinin Geometrik Biçimlere Dönüştürülmesi ve Afiş Tasarımlarına Yansıtılması”başlıklı bu çalışmanın, 1. Bölümünde kent kimliği kavramı, unsurları, kent markalaşması ve gelişimi, kent kimliğini oluşturan görsel unsurlar, 2. Bölümünde, kent kimliğinin afiş tasarımlarına yansımaları, kent kimliği afişlerinde simgesel anlatım dili, Türkiye'de yapılmış olan kent afişleri, teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeni medya ortamındaki kent afişleriyle ilgili bilgiler, 3. Bölümünde, kent kimliğini yansıtan afiş tasarımlarının yapılış amacına uygunluğunun tespiti, araştırmanın amacı, önemi, yöntemi ve bu araştırma kapsamında Türkiye'deki belirlenen 7 kent çerçevesinde hazırlanan afiş tasarımlarının analizleri ele alınmıştır. Afiş tasarımların amacına uygunluğuna yönelik tutum ölçeği oluşturulmuştur. 4. Bölümünde, bulgular ve yorum, 5. Bölümünde ise sonuç ve öneriler yer almaktadır. Araştırma verileri, 7 kentin kimliklerinin yansıtıldığı afişler kapsamında, 5'li likert ölçeğine katılanların görüşlerine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler, yüzdelik hesaplamaya göre yapılmıştır. Çalışmada ele alınan kentlerin kimliklerini yansıtmak için tasarlanan 13 adet afiş ve bu afişlerin biçim dili, bilgiyi izleyiciye basit, sade akılda kalıcı ve dikkat çekici bir şekilde aktarılması yönünden başarılı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of urban identity can be said to be all of the distinctive features of a city that have become symbolic and differentiate from other cities. In this context, the artificial and natural environment of each city is different. The city, which has gone far beyond the meaning of meeting the housing needs of people today, includes geographical, architectural, socio-cultural, historical and touristic elements. In terms of design perception and visual communication; The concept of urban identity includes visual images connected to these elements in its structure. Visual images are also used in the poster, which is a graphic design product. Using a symbolic design language with geometric shapes on posters reflecting the urban identity can convey to the audience as an effective tool while defining the city. The purpose here is; the simplest of cities, In its simplest form, it is to attract attention and to keep it in mind while presenting it to the masses. In the new media environment, posters can reach much wider areas or communities by taking advantage of the possibilities of technology. In this study titled“Transforming Urban Identity into Geometric Forms and Reflecting on Poster Designs”, the first part of this study is the concept of urban identity, its elements, urban branding and development, the visual elements that make up the urban identity, and the reflections of the urban identity on the poster designs in the second part. symbolic expression language in city identity posters, city posters made in Turkey, information about city posters arranged in the new media environment depending on technological developments, in the third part, the determination of the suitability of the poster designs reflecting the urban identity for the purpose, the purpose, importance, method of the research and the determined ones in Turkey within the scope of the study, the analyzes of poster designs prepared within the framework of 7 cities in Turkey. An attitude scale was created for the suitability of poster designs for it's purpose. In the fourth part, the findings and comments, and in the fifth part are located the conclusions and recommendations. The research data were evaluated according to the opinions of the participants in the 5-point likert scale, within the scope of the posters reflecting the identities of 7 cities. Evaluations were made according to percentage calculation. 13 posters designed to reflect the identities of the cities discussed in the study and the format language of these posters were evaluated as successful in terms of conveying the information to the audience in a simple, catchy and remarkable way.