الإستعارة عند بديع الزمان سعيد النورسيمن خلال كتابه 'إشارات الإعجاز في مظان الإيجاز'
'İşârâtu'l-'câz fî Mezânni'l-İcâz' eseri bağlamında Bediuzzaman Said Nursî'ye göre istiâre kavramı
- Tez No: 708267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIFAT AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Beyân, İstiâre, Nursî, İşârâtu'l-İ'câz, Temsîlî, Statement, Metaphor, Nursi, Signs of Miracles, Representation
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
“İşârâtu'l-İ'câz”eseri Kur'ân âyetlerini belâgat, mantık, semantik ve dil yönünden ele almaya çalışan önemli kitaplardan sayılmaktadır. Nursî, bu olgularla zengin olan bu sahadan, belâgat ve dil yönlerini açıklayabilmiş, istiâre kullanımlarına çokça dikkat çekmiş, bazen de ince ve daha anlaşılır işaretlerle ima etmiş ve atıfta bulunmuştur. Araştırmanın doğası gereği tez giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın önemi, konu ve yönteminin seçilme gerekçeleri ve araştırma planı yer almış, birinci bölüm Allame Nursi'nin hayatına ayrılmış, ardından ikinci bölümde belagat ilminin kavramı ve kısımları konusu ele alınmıştır. İkinci bölümün konuları mecâz ve ksımları, istiâre ve kısımları şeklindedir. Üçüncü bölümde Allame Nursi'nin“İşârâtu'l-İ'câz”adlı kitabı üzerinden istiâre ele alınarak, istiâre-i tasrîhîyye, mekniyye ve temsîliyye şekilleri açıklanmıştır. Daha sonra da Nursî'nin istiâre hususunda şahsî görüşleri ve eserindeki istiâre üslubuna dair belağî ve sanatsal değeri ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise ulaşılan en önemli sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Book of Signs of Miracles is one of the books concerned with the Qur'anic texts and their clarification from the rhetorical, logical, semantic, and linguistic aspects, and with this rich field in these phenomena. The scholar Nursi was able to explain its rhetorical and linguistic aspects, and he paid much attention to the metaphorical slangs, and sometimes he hinted and referred to them with precise and close references to understanding. The nature of the research required that the thesis be three chapters preceded by an introduction, then a preface, and then followed by a conclusion, and in the end, we include the sources and references. The introduction included the importance of the research, the reasons for choosing the topic and its approach, then the research plan. The first chapter was devoted to the life of the scholar Al-Nursi, then the second chapter dealt with the concept of rhetoric and its parts. His researches included the following: allegory and its types, and metaphor and its types. The third chapter dealt with the metaphor of the scholar Al-Nursi through his book (Signs of Miracles in Sense of Briefness) and showed the declarative, metaphysical, and representational aspects of metaphor in it, and then showed his views on metaphors and the artistic and rhetorical value of the method of metaphor in his book. In conclusion, we included the most prominent results that we have reached.