حاشية السيواسي على شرح العصام على رسالة الاستعارة للسمرقنديلإسماعيل بن سنان بن إسماعيل السيواسي (ت 1048هـ)دراسة وتحقيق
Es-Semerkandî'nin Risâletu'l-İstiâre adlı eserinin İsâmuddin Şerhine İsmail b. Sinan es-Sivâsî'nin haşiyesinin tahkiki ve kritiği
  1. Tez No: 792847
  2. Yazar: BİLAL MOHAMMED İBRAHİM AL-RAWE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Risâletu'l-İstiâre, İsmail el-Sivâsî, el-İsâm hâşiyesi, es-Semerkandî, Risalah Al-Istiarah, Ismail Al-Siwasi, Annotation for Al-Isaam, Al-Samarqandi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ebu'l-Qasim Hassan bin Muhammed bin Ebi Bekir el-Laithi el-Semerkandi'nin İmam el-Siwasi'nin Mecaz Mesajını Açıklama kitabı, belagat sanatı üstüne kitaplardan biridir. Yazarı Şeyh El-Siwasi, Allah rahmet eylesin, ufuklarda ünlü olan Semerkand Mesajı isminde mühim bir kitabı açıkladı.Bu, minik boyutuna karşın birçok belagat kitabına da geri döndü. gramer kitapları, tefsirler ve dilbilimsel sözlükler olarak kullanılmasının yanı sıra müfessir, dil bilimci ve belagatçı içinde bilginlerin birçok lafına aktarılmasıdır. Yazarın hayatından ve eserinden bahsettiğim taslağın kapsamlı bir incelemesini sundum ve bu kitapta onun yaklaşımı mevzusunda ciddi bir duruş sergiledim. Açıklamasında izlediği yöntemi ve materyalini almış olduğu kaynaklardan bahsettiğim gibi, soruşturmada benimsenen nüshalardan da bahsettiğim gibi, Bu makalenin gerçekleşmesinde benim için tutarlı bir yaklaşım çizdim ve okuyucunun ona başvurmasına destek olacak teknik indeksler yaparak bu çalışmayı sonuçlandırdım.
Özet (Çeviri)
Abu'l-Qasim Hassan bin Mohammad bin Abi Bakr al-Laithi al-Samarkandi's book Explaining the Metaphor Message of Imam al-Siwasi is one of the books on the art of declamation. The author, Sheikh Al-Siwasi, has announced an important book called Samarkand Message, which is famous on the horizons, God rest his soul. Despite its tiny size, this book has returned to many declamation books. In addition to being used as grammar books, interpreters and linguistic dictionaries, it is the transfer of many words of scholars among the interpreters, linguists and declamator. I presented a comprehensive review of the manuscript I mentioned about the author's life and work, and took a serious stance on his approach in this book. As I mentioned the method he followed and the references he received the material from in the explanation, as I mentioned the copies adopted in the investigation, I drew a consistent approach for me in the realization of this article and concluded this study by making technical indices that will support the reader to apply to him.