Tekrarlayan gebelik kayıplarında azalmış over rezervinin etiyolojideki rolü
The role of decreased ovari̇an reserve in the etiology of recurrent pregnancy loss
- Tez No: 708307
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ELTER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, etiyoloji, over rezerv testleri, Recurrent pregnancy loss, etiology, ovarian reserve tests
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmanın amacı tekrarlayan gebelik kayıplarında azalmış over rezervinin etiyolojideki rolünü tespit etmektir. Trakya Üniversitesi Sağlık ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite bilim dalına ve Genetik polikliniğine Ocak 2014- Aralık 2021 tarihleri arasında başvuran 18-40 yaş arasında olan 96 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda hastalar 3 ayrı gruba ayrıldı; açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan kadınlar, açıklanabilen (tekrarlayan gebelik kaybı için düşük over rezervi hariç bir ya da birkaç risk faktörü olan kadınlar) tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan kadınlar ve azospermi nedeniyle infertilite tedavisi alan tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü ve risk faktörü olmayan kadınlar. Bu risk faktörleri; anormal parental kromozom analizi, uterin anomaliler, tiroid endokrinopatisi, trombofililer, antifosfolipid antikor sendromu varlığı, hiperprolaktinemi ve insülin metabolizması bozuklukları olarak kabul edildi. Benzer yaş aralığındaki gruplar arasında anti müllerian hormon değerleri ve antral folikül sayısı ölçümlerinin gruplara göre farklı seviyelerde olduğu görülmüştür. Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan gruplarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı daha düşük anti müllerian hormon seviyelerinin olduğu görülmüştür (P=0.01). Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan gruplarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük antral folikül sayısı seviyeleri bulunmuştur (P=0.02). Bu değerler dikkate alındığında açıklanabilen tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan grupla açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır fakat kontrol grubuna göre her iki grupta düşük seviyeler gözlenmiştir. 31 Tekrarlayan gebelik kayıpları azalmış yumurtalık rezervi ile ilişkilendirilebilir. Düşük anti müllerian hormon ve antral folikül sayısı seviyeleri gebelik kaybı için daha yüksek olasılıkları öngörebilir. Tekrarlayan gebelik kaybı yönetiminde düşük over rezervinin prognostik değerini değerlendirmek için daha kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the role of decreased ovarian reserve in the etiology of recurrent pregnancy losses. 96 patients aged between 18-40 years who applied to Trakya University Health and Research Center Gynecology and Obstetrics Clinic, Reproductive Endocrinology and Infertility Department and Genetics Polyclinic between January 2014 and December 2021 were evaluated retrospectively. In our study, the patients were divided into 3 groups; women with a history of unexplained recurrent pregnancy loss, women with a history of recurrent pregnancy loss that can be explained (women with one or more risk factors for recurrent pregnancy loss except low ovarian reserve), and women with a history of recurrent pregnancy loss and no risk factors receiving infertility treatment for azoospermia. These risk factors are; abnormal parental chromosome analysis, uterine anomalies, thyroid endocrinopathy, thrombophilia, presence of antiphospholipid antibody syndrome, hyperprolactinemia and insulin metabolism disorders were accepted. It was observed that the anti-mullerian hormone levels and antral follicle count measurements were at different levels between the groups in the similar age range. It was observed that the groups with a history of recurrent pregnancy loss had statistically significantly lower anti-mullerian hormone levels compared to the control group (P=0.01). Statistically significant lower antral follicle count levels were found in the groups with a history of recurrent 33 pregnancy loss compared to the control group (P=0.02). Considering these values, no statistically significant difference was found between the group with an explainable history of recurrent pregnancy loss and the group with a history of unexplained recurrent pregnancy loss, but lower levels were observed in both groups compared to the control group. Recurrent pregnancy losses may be associated with decreased ovarian reserve. Low levels of anti-mullerian hormone and antral follicle count may predict higher odds for pregnancy loss. More comprehensive prospective studies are needed to evaluate the prognostic value of low ovarian reserve in the management of recurrent pregnancy loss.