İlaç sektörünün dijital pazarlamaya geçişte mevcut alışkanlıklarının yeni sisteme adaptasyonu üzerine bir araştırma
A research on the adaptation of the existing practices of pharmaceutical industry in transition to new digital marketing system
  1. Tez No: 708331
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Pazarlama, Dijital Pazarlama, İlaç, Business, Marketing, Digital Marketing, Medication Date: January 2019
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Müşterilere hizmet ile mal tedarik eden, sahibine sosyal fayda ya da kar sağlayan, mal ve hizmet üretip pazarlayan kuruluşlara işletme, müşteri ilişkilerinin işletme hedeflerine göre yönetilmesine pazarlama denir. (Özmen vd, 2013) Dijital pazarlama internet ortamında ürünlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin stratejik bir proses olarak tanımlanabilir. Dijital pazarlama metotları ile pazarlamanın“müşteri ile şirket”ilişkileri çok hızlı kurulabilmekte ve yönetilebilmektedir. (Kaya, 2009) Nüfus sayısının artması, beklenen yaşam süresinin uzaması, nüfusun sosyo - demografik özelliklerinin değişmesi, yaşam koşullarının farklılaşması ve ekosistemin bozulması, karşılaşılan sağlık sorunlarının çeşitlenmesine neden olmaktadır. İlaç Sanayi kişilerin hayat standartlarının yükseltilmesinde ve sağlıklı bir ömür sürdürülmesinde kilit noktada bulunmaktadır. Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte dijital yöntemler hayatımızın her alanına girmiş ve aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ilaç sektörünün durumu dünya çapında değişimlere paralel olarak değişmekte, dönüşerek gelişmektedir. (Kaya, 2009)
Özet (Çeviri)
The establishments functioning to produce economic goods, and services and/or for marketing that provide goods, and services requested by customers which gather organised and systematic manufacturing factors together to provide profit or social benefits to the owner are described as Business, and the management of the customer relations as to reach the business goals is decribed as Marketing (Özmen, Uzkurt, Özdemir, Altunışık, Torlak, 2013) Digital Marketing in general may be described as a strategic process associated with the development, pricing, promotion, and distribution of products in the internet environment for the target markets. Owing to the digital marketing practices,“the company and customer”relations may be established, and managed at full steam in all aspects of marketing. (Kaya, 2009) The increse of population, the longer life expectation, the changes in the sociodemographic characteristics of the population, the modification in the life conditions, and the deterioration of the ecosystem result with the diversification of the encountered health problems. Pharmaceutical industry has the key position in increasing the life standarts, and maintaining a healthy life. Digital methods with the advancing, and changing technology has entered into all areas of our life, and has actively been used. The pharmaceutical industry in Turkey changes, transforms and develops in parallel with the global changes (Kaya, 2009)