Börklüce, Torlak, Bedreddin: Eşzamanlı ve eşgüdümlü bir isyan mı yoksa artzamanlı üç ayrı olay mı
Borkluje, Torlak, Badraddin: Is it a synchronous and coordinated riot or three seperate diachronic events
  1. Tez No: 708340
  2. Yazar: BİLAL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Börklüce Mustafa, Torlak Kemal, Şeyh Bedreddin, Borkluje Mustafa, Torlak Kemal, Sheikh Badraddin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329
Özet
Ankara Savaşı sonrasında yaşanan kaosta, şehzadeler arasında iç savaşın yaşandığı Osmanlı coğrafyasında Aydınili'nde Börklüce Mustafa, Saruhanili'nde Torlak Kemal ve Rumeli'de Şeyh Bedreddin önderliğinde yaşanan üç ayrı olay, hem Osmanlı tarih yazınında hem de buna dayalı olarak yazılan diğer tarih eserlerinde çok farklı şekillerde ele alınmıştır. Bazı Osmanlı tarihçileri bu üç olayı Şeyh Bedreddin'in önderliğinde ve koordinasyonunda aynı anda meydana gelen tek isyan olarak yansıtırken, diğer yazarlar bunları artzamanlı olarak meydana gelen üç ayrı olay olarak yansıtmaktadır. Olayların çağdaşı ya da yakın dönem kaynakları dikkatle incelendiğinde, birbirinden bağımsız gelişen, liderleri, toplumsal temelleri ve amaçları birbirinden farklı üç ayrı olaydan söz etmek de mümkün görünmektedir. Kaynakların çelişkili ifadeleri elbette başlı başına bir sorgulama konusudur, ancak daha da önemlisi, yukarıda da belirtildiği gibi, üç olayı Şeyh Bedreddin önderliğinde eş zamanlı ve koordineli bir olay olarak yansıtan bazı kaynaklar daha sonraki tarihçilerin yaklaşımlarını da belirlemiş, söz konusu anlayış veya tespit sorgulanmayarak Cumhuriyetin ilk yıllarında da devam etmiştir. Bu tutum, tarihi olayları kurgusal mitlere, liderlerini de mitik figürlere dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada, kaynaklar titizlikle incelenecek, olaylar ve kahramanları masal unsurlarından arındırılarak, tarihte ne olduysa o ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the chaos that after the Ankara War, three separate events that happened under the leadership of Borkluje Mustafa in Aydınili, Torlak Kemal in Saruhanili, and Sheikh Badraddin in Rumeli, in the Ottoman geography where civil war was taking place between the princes, both in the Ottoman historical literature and in other historical works that written based on it, it has been dealt with in very different ways. While some Ottoman historiographers reflect these three events as the only rebellion that happened simultaneously and under the leadership and coordination of Sheikh Badraddin, other writers reflect them as three separate events that happened diachronically. When the contemporary or recent sources of the events are carefully examined, the impression arises that it is possible too to talk about three separate events that developed independently from each other and whose leaders and their social bases and aims were different from each other. The contradictory statements of the sources are a matter of questioning in itself, of course, but more importantly, as stated above, some sources reflecting the three events as a simultaneous and coordinated event under the leadership of Sheikh Badraddin also determined the approaches of later historians, and the said understanding or detection was not questioned and continued in the early years of the Republic. This attitude has the potential to transform historical events into fictional myths and their leaders into mythical figures. In this study, the sources will be meticulously examined, and the events and their heroes will be purified from fairy-tale elements, and whatever has happened in history will be tried to be revealed.