4x4 jokerli küçük alan oyunlarının yüksek şiddetli koşu ile birleştirilmesinin etkilerinin araştırılması
Investigation of 4x4 wilcard regular small-sided football games and combining with HIGH i̇ntensity running
- Tez No: 708359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Küçük Alan Oyunları, Yüksek Şiddetli Koşu, Futbol, Fizyolojik Etkiler, Football, Small-Sided Game, High İntensity Running, Physiological Effect
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Literatürde küçük alan oyunları sporcuların hem dayanıklılık hem de teknik taktik özelliklerinin geliştirilmesi açısından sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak dayanıklılık gelişimi için sadece dar alan oyunları değil aynı zamanda süratte devamlılık çalışmaları da ayrıca uygulanmakta, küçük alan oyunları (KAO) ile sürate devamlılık antrenmanlarının akut fizyolojik yanıtları da farklı olmaktadır. Bu noktada iki antrenman yönteminin birleştirilmesi ile yeni bir antrenman formu oluşturulabilir ve bu konuda literatürde sadece bir araştırmanın olduğu görülmektedir. Bu noktada bu araştırmanın amacı da geleneksel olarak 4x4 oyuncu sayısı ile oynanan küçük alan oyunları, küçük alan oyunlarından sonra uygulanan 40+40 m ve 2x40 m yüksek şiddetli koşu uygulanmalarının akut fizyolojik etkilerini araştırmaktı. Araştırmaya Trabzon Spor A.Ş. futbol takımının alt yapısında lisanslı olarak forma giyen toplam 16 sağlıklı denek katılım göstermiştir. Sporcuların akut performans değerleri aralarda 1 gün dinlenme olacak şekilde 3 farklı günde uygulandı (Geleneksel KAO, daha sonra 40+40 m ve 2x40 m yüksek şiddetli koşular). Küçük alan oyunları 4x4 oyuncu sayısı ile 26x34 metre alanda (kişi başı 108 m2) 2x4 dakika şeklinde uygulatıldı. Sporcuların oyunlar esnasındaki Kalp atım sayıları (KAS), koşu hızları ve mesafeleri Global Positioning System (GPS) vasıtasıyla elde edilirken, algılanan zorluk derecelerini tespit etmek için 10'luk borg skalası kullanıldı. Elde edilen verilerin analizinde; normal dağılıma uyan verilerin analizinde RM-Anova testi kullanılıp post hoc testi olarak Paired sample T-testi kullanıldı. Verilerin normal dağılıma uymadığı durumda ise Friedman testi ile farklar tespit edilip sonrasında farkın hangi verilerden kaynaklandığını saptamak için Wilcoxon signed rank test kullanıldı. Bunun yanında yine verilerin etki boyutları ise istatistiksel analizlerde kullanıldı. Araştırmamızın bulgularında geleneksel olarak uygulanan oyunların tek ve çift sprintli oyunlardan daha düşük değerlerde koşu hızı, koşu mesafesi, kalp atım sayıları ve AZD değerleri ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra çift sprintli oyunlardan sonra sporcular çok yüksek koşu hızlarına çıktıkları saptanırken, diğer oyunlara göre daha yüksek fizyolojik stresler ortaya çıktığı saptanmıştır (geleneksel küçük alan oyunlarında= maksimal kalp atım sayısı: 182,19, maksimum hız: 21,63, AZD: 4,63, tek yüksek şiddetli koşu ve küçük alan oyunlarında= maksimal kalp atım sayısı: 188,88, maksimum hız: 25,79, AZD: 5,81, çift yüksek şiddetli koşu ve küçük alan oyunlarında= maksimal kalp atım sayısı:192,19, maksimum hız: 28,25, AZD: 7,25). Sonuç olarak küçük alan oyunların daha az set ile uygulanıp hemen ardından sprint uygulanması sporcuların koşu hızlarını ve mesafelerini ciddi oranda arttırmakta, sporcularda KAO ve süratte devamlılık antrenmanlarının ayrı ayrı uygulanmasının yanı sıra birleştirilerek uygulanması koşu hızı ve mesafelerini küçük alan oyunlarına göre daha kaliteli hale getirip daha fazla verim elde edilebilir. Ayrıca sezon içinde iki ayrı antrenmanı uygulamaya vakti olmayan antrenörler küçük alan oyunları ve ardından sprint uygulaması şeklinde antrenmanları tasarlayarak zamandan kazanım elde edebilirler.
Özet (Çeviri)
In the literature, small-sided games (SSG) are frequently preferred in terms of improving both endurance and technical tactical characteristics of athletes. However, not only SSG but also repeated sprint training are also applied for endurance development, and acute physiological responses of SSG and sprint interval training are also different. At this point, a new training form can be created by combining two training methods and it is seen that there is only one research in the literature on this subject. So, the aim of this research was to investigate the acute physiological effects of SSG traditionally played with 4 vs. 4 players, and extra 40+40 m and 2x40 m maximum speed applied after SSGs. A total of 16 healthy trained subjects from Trabzon Spor A.Ş., who played as licensed of the soccer team, participated. The acute performance values of the athletes were performed on 3 different days with 1 day of rest in between (Traditional SSG, then 40+40 m and 2x40 m high intensity running). SSGs were implemented in the form of 2x4 minutes in a 26x34 meter area (108 m2 per person) with the number of 4x4 players. While the heart rate (Hr), running speeds and distances of the athletes during the games were obtained by the Global Positioning System (GPS), a borg scale of 10 was used to determine the perceived difficulty levels. In the analysis of the obtained data; ANOVA test was used in the analysis of data with normal distribution, and the pair sample t test was used as a post hoc test. In cases where the data did not fit the normal distribution, the differences were determined with the Friedman test, and then the Wilcoxen signed-rank test was used to determine which data resulted from the difference. In addition, the effect sizes of the data were used in statistical analysis. In the findings of our research, running speed, running distance, heart rate and RPE values of traditionally applied games were found to be lower than single and double sprint games. In addition, after the double sprint games, it was determined that the athletes accelerated to very high running speeds, and higher physiological stresses were found compared to the other games (traditional SSG = Hrmax: 182,19, maximum speed: 21,63, RPE: 4,63, single high intensity running SSG). = Hrmax: 188,88, maximum speed: 25,79, RPE: 5,81, double high intensity running SSG= Hrmax: 192,19, maximum speed: 28,25, RPE: 7,25). As a result, the application of SSGs with fewer sets and then the sprinting immediately increases the running speed and distance of the athletes significantly efficiency can be achieved. In addition, coaches who do not have time to implement two separate training sessions during the season can save time by designing trainings as SSGs and then sprinting.