Üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom görülme sıklığı ve etkileyen faktörler
Prevalence of premenstrual syndrome among university students and affecting factors
  1. Tez No: 708364
  2. Yazar: SEDA SİBEL ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kadın Sağlığı, Premenstrual Sendrom, Üniversite Öğrencisi, Nursing, Premenstrual Syndrome, Public Health, University Student, Women's Health
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Üniversite öğrencilerinde Premenstrüel Sendrom (PMS) görülme sıklığı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı-kesitsel olarak planlanan araştırma Ekim 2018-Nisan 2019 arasında Kilis İlinde üç öğrenci yurdunda kalan 1300 kız öğrenciden çalışmaya katılmayı kabul eden 743 kız öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler 'Birey Tanıtım Formu ve Premenstrual Sendrom Ölçeği' kullanılarak toplanmış; X², Frequencies, Mann-Whitney U testleri ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların %35.4'ünde PMS tespit edilmiş, ölçekten alınan puan ortalaması 120.49±34.07'dir. Ölçeğin alt boyut prevalansları; %96.8 depresif duygulanım, %95 yorgunluk, %93.7 anksiyete, %93 depresif düşünceler, %85.1 sinirlilik, %68.4 uyku değişimleri, %66.6 iştah değişimleri, %58.5 şişkinlik, %53.2 ağrı olarak belirlenmiştir. Beden kitle indeksi ortalaması yüksek olanlarda, anne öğrenimi üniversite ve üstü olanlarda, menstruasyon hakkında yeterli bilgi alanlarda ve menstruasyon öncesi gerginlik yaşamayanlarda PMS'nin daha az görüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca egzersiz yapmayanların PMS ölçek puanlarının egzersiz yapanlara göre daha yüksek olduğu fakat bu farkın istatiksel anlamlı olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak PMS'nin toplumda görülme sıklığı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi, öğrencilere menstruasyon sorunlarıyla ilgili bilgilendirmelerin yapılması, stresle baş etme yollarının öğretilmesi, sağlıklı beslenme-düzenli egzersiz alışkanlıkları kazandırılması PMS şikayetlerinin azaltılmasında önemlidir. Toplumda PMS farkındalığının arttırılmasında ve PMS'nin olumsuz etkilerinin önlenmesinde halk sağlığı-okul sağlığı hemşirelerinin etkin rol almaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to determine the incidence of Premenstrual Syndrome (PMS) in university students and the factors affecting it, the descriptive cross-sectional research was carried out with 743 female students who agreed to participate in the study, out of 1300 female students staying in three dormitories in Kilis Province between October 2018 and April 2019. Data were collected using the 'Individual Identification Form and Premenstrual Syndrome Scale'; Evaluated by X², Frequencies, Mann-Whitney U tests. PMS was detected in 35.4% of the participants, and the average score obtained from the scale was 120.49±34.07. Sub-dimension prevalences of the scale; 96.8% depressive affect, 95% fatigue, 93.7% anxiety, 93% depressive thoughts, 85.1% nervousness, 68.4% sleep changes, 66.6% appetite changes, 58.5% bloating, 53.2% pain. It has been determined that PMS is less common in those with a high body mass index average, those whose mothers are at university and above, who have sufficient information about menstruation and who do not experience tension before menstruation In addition, it was observed that the PMS scale scores of those who did not exercise were higher than those who exercised, but this difference was not statistically significant. As a result, it is important to determine the prevalence of PMS in the society and the factors affecting it, to inform students about menstruation problems, to teach ways of coping with stress, to gain healthy eating-regular exercise habits in reducing PMS complaints. Public health-school health nurses should take an active role in raising awareness of PMS in the society and preventing the negative effects of PMS.