Alt ekstremite iskemi reperfüzyon hasarı modelinde santral ve periferik nöron hasarına amantadinin nöroprotektif etkisi
The neuroprotective effect of amantadine on central and peripheral neuronal injury in A model of lower extremity ischemia reperfusion injury
- Tez No: 708381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR PALABIYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite iskemi-reperfüzyon hasarı, amantadin, immunhistokimyasal inceleme, nöroproteksiyon, rat, Amantadine, immunohistochemical analysis, lower extremity ischemia-reperfusion injury, neuroprotection, rat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Alt ekstremite İ-R hasarında hem iskemik kalan dokuda lokal hasar hem de iskemik kalan alanın dışındaki bölgelerde uzak organ hasarı ortaya çıkabilmektedir. Alt ekstremite İ-R hasarı modelinin santral ve periferik sinir hücrelerine olumsuz etkilerine karşı amantadinin nöroprotektif etkisine dair bir çalışma yapılmamıştır. Çalışmamızda ratlarda oluşturulan alt ekstremite İ-R hasarının santral ve periferik sinir sistemindeki olumsuz etkilerine karşı, 45 mg/kg dozunda amantadinin koruyucu etkisinin biyokimyasal ve histopatolojik olarak gösterilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Etik kurul onayı alındıktan sonra 24 adet rat rastgele 6'şarlı dört gruba ayrılmıştır. İntraperitoneal yolla anestezi uygulandıktan sonra; Grup S'ye sadece orta abdominal insizyon yapıldı. Grup A'ya 45mg/kg amantadin uygulandı ve orta abdominal insizyon yapıldı. Grup I-R'ye orta abdominal insizyon sonrası infrarenal abdominal aorta klemplenerek 120 dakika iskemi ve 120 dakika reperfüzyon yapıldı. Grup I-R/A'ya amantadin verilip İ-R uygulandı. 4 saat sonunda ratlardan alınan kan, beyin ve siyatik sinir doku örnekleri biyokimyasal, histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak incelendi. BULGULAR: Gruplar arasında Apolipoprotein A1, beyin natriüretik peptid ve nöron spesifik enolaz düzeyleri istatistiksel olarak benzerdi. Histopatolojik olarak Schwan hücre sayısı, akson hasarı ve miyelinizasyon hasarı değerlendirildiğinde, istatistiksel anlamlı olarak Grup I-R'de Grup S'ye göre hasarın daha fazla olduğu ve Grup I-R/A'da ise hasarın azaldığı saptandı. İmmunhistokimyasal değerlendirmede de kaspaz-3 boyanma istatistiksel olarak Grup I-R'de Grup S'ye göre fazla, Grup I-R/A da ise Grup I-R'den az olduğu görüldü. SONUÇ: Sonuç olarak amantadin alt ekstremite İ-R hasarının santral ve periferik sinir sistemi hücrelerine olan olumsuz etkilerine karşı nöroprotektif özellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: In lower extremity I-R injury, both local damage to the ischemic tissue and distant organ damage occur in areas outside the ischemic area. In our study, we aimed to demonstrate the protective effect of amantadine at dose of 45 mg/kg biochemically and histopathologically against the effects of lower extremity I-R damage on the central and peripheral nervous system in rats and no study has been done on this subject before. MATERIAL AND METHOD: 24 rats divided into groups of 6. After intraperitoneal anesthesia; Mid-abdominal incision was made in Group S. Group A was administered 45mg/kg amantadine and mid-abdominal incision was made. Group I-R underwent 120 minutes ischemia - 120 minutes reperfusion by clamping the infrarenal abdominal aorta. Group I-R/A was given amantadine and I-R was applied. At the end of 4 hours, blood, brain and sciatic nerve tissue samples taken from rats were analyzed biochemically, histopathologically and immunohistochemically. RESULTS: Apolipoprotein A1, brain natriuretic peptide and neuron-specific enolase levels were statistically similar between the groups. When the number of Schwan cells, axon damage and myelination damage were evaluated histopathologically, The damage was higher in Group I-R compared to Group S and the damage was reduced in Group I-R/A. In the immunohistochemical evaluation, caspase-3 staining was statistically higher in Group I-R than Group S, and less in Group I-R/A than Group I-R. CONCLUSION: In conclusion, amantadine shows neuroprotective properties against the negative effects of lower extremity I-R damage on central and peripheral nervous system cells.