Kariyer tatmini ile işe adanmışlık ilişkisi: Manisa ilindeki kamu çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between career satisfaction and work engagement: A research on public employees in Manisa province
- Tez No: 708542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ORAL ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kariyer tatmini, işe adanmışlık, kamu çalışanları, career satisfaction, work engagement, public employees
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, Manisa ilinde istihdam edilen kamu çalışanlarının kariyer tatmini ile işe adanmışlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda anket tekniği kullanılarak 334 kişilik bir örneklem üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formu, iki ölçek ve örneklemin demografik yapısını belirlemeye yönelik hazırlanmış sorulardan oluşmaktadır. Araştırmada kariyer tatmini ile işe adanmışlık ve alt boyutları arasındaki ilişkiyi saptamak için korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada bireylerin işe adanmışlıklarını ölçmek için Schaufeli ve diğerleri (2002) tarafından geliştirilen ve Turgut (2011) tarafından Türkçeye çevrilmiş Utrecht İşe Adanmışlık Ölçeği kullanılmıştır. Kariyer tatminlerini ölçmek için ise Greenhaus ve diğerleri (1990) tarafından geliştirilen kariyer tatmini ölçeği kullanılmıştır. Her iki ölçeğin de geçerlilik ve güvenilirlik değerlerinin istatistiki olarak uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda kariyer tatmini ile işe adanmışlık ve alt boyutları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bir diğer önemli bulgu ise kariyer tatmininin bireyin işe adanmışlık seviyesini belirlemede anlamlı bir değişken olduğudur. Buna göre araştırma sonuçları bireyin kariyerinden tatmin olma seviyesinin, işe adanmışlık seviyesinde de etkili olduğunu istatistiksel olarak ispatlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between career satisfaction and work engagement levels of public employees employed in Manisa. For this purpose, the research was carried out on a sample of 334 people using the questionnaire technique. The questionnaire used in the research consists of two scales and the questions prepared to determine the demographic structure of the sample. In the study, correlation analysis and regression analysis were performed to determine the relationship between career satisfaction and work engagement and its sub-dimensions. The Utrecht work engagement scale, developed by Schaufeli et al. (2002) and translated into Turkish by Turgut (2011), was used in the study to measure individuals' work engagement. To measure career satisfaction, Greenhaus et al. (1990) career satisfaction scale was used. The results obtained from the validity and reliability analyzes of both scales were statistically appropriate. The outcome of the research demonstrates that there is a positive relationship between career satisfaction and work engagement and its subdimensions. Another important finding is that career satisfaction is a significant variable in determining the individual's work engagement level. Accordingly, the results of the research statistically prove that the level of satisfaction with the career of the individual is also effective in the level of work engagement.