Üniversite öğrencilerininkariyer geleceği, karar verme stratejileri ileanne baba tutumlarının incelenmesi
- Tez No: 708595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Behiye AKACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Geleceği, Tutum, Karar Verme Stratejileri, Üniversite Öğrencileri, Career Future, Attitude, Decision Making Strategies, Universty Student
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin kariyer gelecekleri, karar stratejileri ile AnneBaba Tutumları arasındaki ilişkiyi demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini; 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan üniversiteler de öğrenim gören 137'si erkek ve 153'ü kadın olmak üzere toplamda 290 kişi katılmıştır. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma için gerekli verileri toplamak amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu", Kuzgun (1972) tarafından geliştirilen ve eldeleklioğlu (1993) tarafından revize edilen ''Anne- Baba Tutum Ölçeği'', Day ve Borgen (2005) tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlanması Kalafat (2012) tarafından gerçekleştiren '' Kariyer Geleceği Ölçeği'' Kuzgun (1992) tarafından geliştirilen ''Karar Stratejileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın neticesinde elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen verileri analiz etmede T-Testi ve ''ANOVA'' testleri kullanılmıştır. Bu testler ebeveynlerin ve üniversite öğrencilerinin tutumlarını belirli değişkenler (yaş, cinsiyet, ebeveyn eğitim durumu, ebeveynlerin birliktelik durumu, ebeveynleriyle birlikte ya da ayrı yaşama durumu, ailenin gelir durumu) açısından değerlendirmek için kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin cinsiyetleri ile annebaba tutumları, öğrencilerin annelerinin sağ olma durumu ile kariyer geleceği, karar stratejileri ve anne baba tutumları, babalarının sağ olma durumu ile kariyer geleceği, karar stratejileri ve anne baba tutumları, anne babalarının boşanmış olma veya evli olma durumu ile kariyer geleceği, karar stratejileri ve anne baba tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Lise öğrencilerin öğrenim durumları ile ana baba tutumları arasında anlamlı bir farklılık varken, karar stratejileri ve kariyer geleceği arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır. Öğrencilerin babalarının eğitim durumu ile kariyer geleceği, karar stratejileri ve anne baba tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Öğrencilerin kariyer geleceğini kendileri şekillendirdikleri ve bunun içinde anne baba tutumlarının etkisinin öğrenciler üzerinde ciddi manada olmadığı, kendi kariyer geleceği kararına sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Kariyer geleceği ile karar verme stratejileri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı sonucuna varılmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between university students' career futures, decision strategies and Parenting Attitudes in terms of demographic variables. The sample of the research; In the spring semester of the 2019-2020 academic year, a total of 290 people, including 137 men and 153 women, attended the universities in the Turkish Republic of Northern Cyprus. Relational screening model was used in this research. In order to collect the data required for the research,“Personal Information Form”,“Parenting Attitude Scale”developed by Kuzgun (1972) and revised by eldeleklioğlu (1993), adapted to Turkish developed by Kalafat (2005). 2012)“Career Future Scale”developed by Kuzgun (1992)“Decision Strategy Scale”was used. The data obtained as a result of the research were analyzed using the SPSS program. TTest and“ANOVA”tests were used to analyze the data obtained from the research. These tests were used to evaluate the attitudes of parents and university students in terms of specific variables (age, gender, parental education, parental status, living with or without parents, family income). As a result of the research, no meaningful difference was found between their gender and parental attitudes, there was no significant relationship between the participant students' mothers' survival status and their career future, decision strategies and parental attitudes, students' father's survival status and career future, decision strategies and parents There was no significant relationship between the attitudes of the students 'parents' divorce or being married and no significant relationship was found between their career future, decision strategies and parental attitudes. While there is a significant difference between the educational status of the students participating in the survey and parental attitudes, there is no difference between decision strategies and career future. No significant relationship was found between the educational status of the fathers of the students and their career prospects, decision strategies and parental attitudes. It was concluded that the students shape their career future by themselves, and the effect of their parents' attitudes is not serious on students, they have their own career future decision. There was no significant difference between career future and decision making strategies.