Konut kullanımında hibrit enerji sisteminin kurulumunun ve maliyetinin incelenmesi
Investigation of installation and cost of hybrid energy system in residential use
- Tez No: 708768
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE YALILI KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, PV teknolojisi, konut, Bursa, Renewable energy resources, solar energy, PV technology, residential, Bursa
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Günümüzde nüfus ve ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle paralel olarak artış gösteren enerji talebinin yoğun olarak çevresel ve ekonomik etkileri yüksek olan geleneksel enerji kaynakları olan fosil yakıtlara bağımlı olması, ülkelerin enerji bağımlılığını azaltma noktasında yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltmektedir. Dünya üzerinde sınırlı miktarda ve eşit ulaşım imkanı barındırmayan fosil kaynaklar yerine, yerel ve temiz enerji üretiminin gerçekleşmesini sağlayan yenilenebilir kaynaklardan yakın gelecekte birçok alanda yararlanma oranının daha fazla artacağı öngörülmektedir. Küresel elektrik tüketiminin büyük bir bölümünden sorumlu olan konutların elektrik enerjisi ihtiyacının yüksek enerji potansiyeli barındıran güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan karşılanması hem fosil yakıt tüketiminin azaltımı hem de enerjinin verimli kullanılması noktasında önemli faydalar barındırmaktadır. Bu çalışmada Bursa ili Yıldırım ilçesinde yer alan bir konutun elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla şebekeden bağımsız PV+ batarya ve şebekeye bağlı PV sistemlerden oluşan güneşe dayalı hibrit enerji sistemlerinin HOMER Pro programı kullanılarak tasarımı gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, şebekeden bağımsız sistemin toplam net bugünkü maliyeti 71386,04 TL, işletme maliyeti 85,06 TL, kWsa başına elektrik birim maliyeti 0,094 TL; şebekeye bağlı sistemin toplam net bugünkü maliyet değeri 13357,51 TL, işletme maliyeti -26,88 TL, kWsa başına birim enerji maliyeti 0,0075 TL olarak hesaplanmıştır. Şebekeye bağlı sistemin konut kullanımında enerji maliyetlerinin düşürülmesi noktasında büyük avantajlar barındırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the increasing dependence on fossil fuels, which are traditional energy sources with high environmental and economic effects, in the energy demand increasing in parallel with the development level of the population and countries, leads countries to renewable energy sources in order to reduce their energy dependence. It is predicted that the rate of utilization in many areas will increase in the near future from renewable resources, which provide local and clean energy production, instead of fossil resources that do not have limited and equal transportation opportunities in the world. Providing the electrical energy needs of residences, which is responsible for a large part of global electricity consumption, from renewable sources such as solar energy, which has high energy potential, has important benefits both in terms of reducing fossil fuel consumption and using energy efficiently. In this study, solar-based hybrid energy systems consisting of off-grid PV+ battery and grid-connected photovoltaic (PV) systems were designed using the HOMER Pro program in order to meet the electrical energy needs of a residence located in Yıldırım district of Bursa. As a result of the analyzes made, the total net present cost of the off-grid system is 71386,04 TL, the operating cost is 85,06 TL, the electricity unit cost per kWh is 0,094 TL; The total net present cost value of the system connected to the grid has been calculated as 13357,51 TL, operating cost -26,88 TL, and unit energy cost per kWh 0,0075 TL. It has been determined that the grid-connected system has great advantages in reducing energy costs in residential use.