TÜRASAŞ için iş sağlığı ve güvenliği kültürüne yönelik anket çalışması
Survey study on occupational health and safety culture for TÜRASAŞ
- Tez No: 708774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Kültür Algısı, Bilinç Düzeyi, Saha Araştırması (Anket), Occupational Health and Safety, Culture Perception, Consciousnees Level, Field Research (Questionnaire)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışanların güvenli olmayan davranışları ve güvenli olmayan çalışma koşulları iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden en önemli iki unsurdur. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusundaki algılarını artırarak istenmeyen tehlikeli ve riskli durumları en aza indirmek mümkün olabilmektedir. Bu aşamada yapılması gereken en doğru şey 6331 sayılı İSG Kanunu'nda belirtildiği üzere çalışanların İSG konusunda gerekli eğitimleri almasını sağlamaktır. Bu kanuni bir zorunluluktur. Bununla birlikte, çalışanlara İSG kültürünün benimsetilmesi son derece önemlidir. Sağlanacak eğitimler yoluyla İSG bilinci oluşturulmalı ve bu bilinç sürekli uygulanabilir hale getirilmelidir. Geri dönüş sağlamak adına, bu durumun varlığını tespit etmek ve seviyesini ölçmek oldukça önemlidir. Böylece verilen eğitimlerin ulaştığı seviye ve genel anlamda İSG kültürü oluşumunun derecesi saptanabilir. Bu amaçla duruma uygun olarak doğru sonuç verebilecek iyi hazırlanmış anketler kullanılabilir. Bu tezin amacı TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğündeki çalışanların İSG kültürü noktasında hangi aşamada olduğunun saptanabilmesine yönelik bir anket çalışması yapmaktır. Bu bağlamda, İSG algısının ölçülebilmesi için bir anket uygulaması yapılarak gerekli analizler yardımıyla sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Unsafe behavior of employees and unsafe working conditions are the two most important factors that threaten occupational health and safety. It is possible to minimize undesirable, dangerous and risky situations by increasing the perceptions of employees on Occupational Health and Safety (OHS). At this stage, the right thing to do is to ensure that the employees receive the necessary training on OHS as specified in the OHS Law No 6331. This is a legal requirement. This is a legal requirement. However, it is extremely important for employees to adopt the OHS culture. OHS awarenees should be created though the trainings to be provided and this awarenees should be made applicable continuously. In order to provide feedback, it is very important to detect the existence of this situation and measure its level. Thus, the level reached by the trainings given and the degree of OHS culture formation in general can be determined. For this purpose, well prepared questionnaires that can give accordance with the situation can be used. The aim of this thesis is to conduct a survey to determine the stage of the OHS culture of the employees in TÜRASAŞ Sivas Regional Directorate. In this context, a questionnaire was applied to measure the OHS perception and the results were interpreted with the help of necessary analyzes.