Harran Höyük demir çağ seramikleri
Iron age ceramics from Harran Hoyuk
- Tez No: 765455
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YALÇIN TAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Harran Höyük, Demir Çağ, Seramik, Orta Fırat, Asur, Harran Höyük, Iron Age, Ceramics, Middle Euphrates, Assyria
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Seramiğin hangi maddeden yapıldığı, formlarından, eklenen katkı maddeleri, yüzeye işlenen uygulamalar, seramiği şekillendirme biçimleri incelenerek kullanıldığı dönem hakkında sosyal, kültürel, ekonomik, dini inanışları hakkında veriler elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Erken dönemlerden itibaren iskân görmüş önemli ticaret yolları üzerinde bulunan günümüz Şanlıurfa ili Harran ilçesinde yer Harran Höyük'de farklı dönemlerde yapılmış olan kazılarda ele geçen buluntular ve sınırlı sayıdaki mimari öğeler göz önüne alındığında Demir Çağ'ın varlığı bilinmekteydi. Bu çalışmada, Harran kazılarında açığa çıkarılan 127 parça seramik değerlendirilmiştir. Değerlendirmelerle birlikte Harran Höyük Demir Çağ'da form çeşitliliği ortaya konularak bölgedeki diğer Demir Çağ yerleşimlerle özellikle Orta Fırat Bölgesi ile benzer ve farklılıkları saptanmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasının sonucunda Harran Höyük Demir Çağ Seramikleri olarak nitelendirilen seramiklerin paralellerinin Demir Çağ Merkezlerinde tespit edilmesiyle birlikte burada kesin bir Demir Çağ Yerleşimin varlığını ortaya konmuştur. Asur Devleti'nin son kalesi olarak bilinen Harran da seramiklerin genel olarak Yeni Asur etkili oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It provides the opportunity to obtain data about the social, cultural, economic and religious beliefs of the period in which it was used by examining the material from which the ceramic is made, its forms, the additives added, the applications processed on the surface, the forms of shaping the ceramics. Considering the finds unearthed during excavations made in different periods in Harran Mound (Höyük) in the Harran District of today's Şanlıurfa province, which is located on important trade routes that have been inhabited since the early periods, and the limited number of architectural elements, the existence of the Iron Age was known. In this study, 127 pieces of ceramics unearted in Harran excavations were evaluated. Along with the evaluations, the diversity of forms in the Iron Age of Harran Mound has been revealed, and it has been tried to determine the similarities and differences with other Iron Age settlements in the region, especially the Middle Euphrates Region. As a result of the thesis, the parallels of the ceramics, which are described as Harran Höyük Iron Age Ceramics, were determined in the Iron Age Centers, and the existence of a definite Iron Age Settlement was revealed here. In Harran, known as the last stronghold of the Assyrian State, it was seen that the ceramics were generally New Assyrian effective.