Seperasyon anksiyetesi olan çocukların ve annelerinin plazma oksitosin düzeyleri ve tedavi sonrası anksiyetedeki değişimle ı̇lişkisinin ı̇ncelenmesi
Examination of children with separation anxiety and their mothers' relationship with plasma oxytocin levels and change in after treatment anxiety
- Tez No: 708912
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET SOYLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Psikiyatri, Biochemistry, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Seperasyon anksiyetesi, bağlanma, oksitosin, SSGI, Separation anxiety, attachment, oxytocin, SSRI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Arka plan ve Amaç: Oksitosinin bağlanmadaki rolü ve seperasyon anksiyetesi bozukluğu (SAB) etyolojisinde güvensiz bağlanmanın rolü bilinmekle birlikte; oksitosinin SAB biyolojik temelleri üzerindeki etkisi açıklığa kavuşturulmamıştır. Çalışmamızda SAB tanılı çocukların ve annelerinin plazma oksitosin düzeylerinin sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması ve oksitosin düzeylerinin tedaviden 3 ay sonra anksiyetedeki değişimle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 6-12 yaş arası SAB tanılı 30 çocuk ve anneleri ile, 30 sağlıklı çocuk ve anneleri dâhil edilmiştir. Tüm olgular ÇDŞG-ŞY-DSM-5-T ile değerlendirildi. Ardından çocuklara anksiyete, depresyon, bağlanmayı değerlendirmek için ÇADÖ-Y, AKDÖ-ÇF, YİYEII ölçekleri ve annelerine depresyon ve anksiyeteyi değerlendirmek için YAAA, HDDÖ, HADÖ ölçekleri verilmiştir. Klinisyen KGİ doldurmuştur. Hasta grubu rutin takip ve tedavisi ardından, 3 ay sonra anneleri ile tekrar değerlendirilmiştir. Her iki gruptan ve annelerinden tedavi öncesi ve sonrası plazma oksitosin düzeylerini değerlendirmek için kan alınmıştır. Bulgular: Çalışmamızda SAB olan çocukların annelerinin plazma oksitosin düzeyleri kontrollere kıyasla anlamlı olarak düşük bulunmuştur; SAB olan çocukların annelerinin oksitosin düzeyi, çocuklarının tedavisi sonrası 3. ayda anlamlı düzeyde yükselmiştir. SAB olan çocukların plazma oksitosin düzeyleri ile kontrol grubu arasında bir farklılık saptanmamıştır. SAB olan çocukların plazma oksitosin düzeyleri tedavi sonrasında anlamlı düzeyde azalmıştır. SAB olan çocukların tedavi öncesi oksitosin düzeyleri ile tedavi öncesi bağlanma puanları arasında negatif bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Sonuçlarımız SAB'unda annelerin oksitosin düzeylerinin çocuklarınkinden daha fazla önemli olabileceğini göstermektedir. Ayrıca tedavi sonrası hem çocuklarda hem de annelerde plazma oksitosin düzeylerinin değişmesi oksitosinin SAB etyolojisinde önemli olabileceğini düşündürmektedir. SAB ile oksitosin düzeyleri arasındaki ilişki için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although the role of oxytocin in attachment and the role of insecure attachment in the etiology of separation anxiety disorder (SAD) are known; The effect of oxytocin on the biological basis of SAD has not been clarified. In our study, it was aimed to compare the plasma oxytocin levels of children with SAD and their mothers with healthy controls and to examine the relationship between oxytocin levels and the change in anxiety 3 months after the treatment. Patients and methods: 30 children aged 6-12 years with a diagnosis of SAD and their mothers, and 30 healthy children and their mothers were included in the study. All cases were evaluated with K-SDAS-PL-DSM-5-T. Then, the children were given RCADS-CV, SAAS-CF, ECR-RC scales to assess anxiety, depression, and attachment, and their mothers were given the SASI, HDRS and HARS scales to assess depression and anxiety. The clinician filled the CGI. The patient group was re-evaluated with their mothers 3 months later, after routine follow-up and treatment. Blood was drawn from both groups and their mothers to evaluate plasma oxytocin levels before and after treatment. Results: In our study, plasma oxytocin levels of mothers of children with SAD were found to be significantly lower than controls; The oxytocin level of mothers of children with SAD increased significantly at 3 months after the treatment of their children. No difference was found between the plasma oxytocin levels of children with SAD and the control group. The plasma oxytocin levels of children with SAD decreased significantly after treatment. A negative correlation was found between pre-treatment oxytocin levels and pre-treatment attachment scores of children with SAD. Conclusions: Our results show that mothers' oxytocin levels may be more important than children's in SAD. In addition, the change in plasma oxytocin levels in both children and mothers after treatment suggests that oxytocin may be important in the etiology of SAD. More studies are needed for the relationship between SAB and oxytocin levels.