Akut pankreatitli hastalarda immatür granülosit sayısı ve yüzdesinin hastanın prognozundaki rolü
The role of immature granulocyte count and percentage in patients' prognosis in patients with acute pancreatitis
  1. Tez No: 708945
  2. Yazar: GÖZDE KARABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İmmatür Granülosit, Akut pankreatit, Mortalite, Immature Granulocyte, Acute Pancreatitis, Mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Akut pankreatit (AP) pankreasın inflamatuar bir hastalığıdır. Hafif formlardan yaşamı tehdit eden şiddetli olgulara kadar ilerleyebilir. Şiddetli olguları erken dönemde saptayabilen bir belirteç henüz bulunmamaktadır. AP'yi erken tanımak ve müdahale etmek hastalığın prognozuna direkt etki eder. Yapılan çalışmada, AP hastalarında immatür granülosit yüzdesinin (IG%), hastalığın şiddeti ve hastane içi mortaliteyi öngörmede değeri araştırılmaya çalışıldı. GEREÇ VE YÖNTEM Bu tez çalışması, SBÜ İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp Kliniğinde 09.07.2018-09.06.2021 tarihleri arasında başvuran hastalar üzerinde retrospektif olarak yapıldı. Çalışmaya acil servise başvuran, AP tanısı almış 18 yaş ve üstü hastalar dahil edildi. Yaş ve cinsiyet gibi demografik özellikler, safra taşı olup olmaması, sistolik kan basıncı değerleri, beyaz kan hücresi sayımı (WBC), nötrofil/lenfosit oranı (NLO), amilaz ve lipaz oranları, nötrofil sayısı (NEU#) ve yüzdesi (NEU%), lenfosit sayısı (LYM#) ve yüzdesi (LYM%) platelet/lenfosit oranı (PLO), IG% ve sayısı kayıt edildi. Hastalara çekilen batın tomografilerindeki sıvı koleksiyon alan sayısına göre risk sınıflaması yapıldı. Otuz günlük hastane içi mortalite kaydedildi. Bulgular Çalışmaya, 144'ü (%48,16) erkek olmak üzere, 299 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 56,02±18,44 idi. Hafif, orta ve şiddetli gruplar karşılaştırıldığında, IG% ile şiddetli AP hastalarında anlamlı bir ilişki saptanamadı (p=0,846). IG% ve sayısı, hastane içi mortalitesi olan grupta taburcu olanlara göre daha yüksekti (p=0,019, p=0,029). Hastane içi mortaliteyi belirlemek için yapılan ROC analizinde; IG düzeyinin kesme değeri >0,45, duyarlılık %66,67, özgüllük %66,55, PPD %8 ve NPD %97,86 olarak hesaplandı. IG sayısının kesme değeri >0,075, duyarlılık %58,33, özgüllük %83,27, PPD %13,21 ve NPD %97,86 olarak hesaplandı Sonuç Bu çalışmaya göre IG sayısı ve IG%'si AP tanısı alan hastaların 30 günlük mortalitesini göstermesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Verilen kesim değerlerine göre hastada mortaliteyi dışlamada klinisyenlere yol gösterecektir. Ancak hastalığın ciddiyetini göstermesi açısından anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Acute pancreatitis is an inflammatory disease of the pancreas. It can progress from mild forms to life-threatening severe cases. A marker that can detect severe cases in early return is not yet available. Early diagnosis and treatment are critical to prognosis. In this study, we aimed to investigate the percentage of immature granulocyte (IG%) in patients with acute pancreatitis in order to predict the severity of the disease and in-hospital mortality. Methods This study was carried out retrospectively in İstanbul Research and Education Hospital academic emergency department, between 09.07.2018 and 09.06.2021. Patients diagnosed with acute pancreatitis, aged 18 years and over, presenting to the emergency department were included in the study. Age, sex, hospital stay of patients, percentage of patients' leukocyte, neutrophil and immature granulocyte, neutrophil/ leukocyte ratio (NLR), platelet/ leukocyte ratio (PLR) amylase, lipase values were recorded in the study form. Risk classification was made according to the number of fluid collection areas in the abdominal tomographies of the patients. In-hospital mortality of 30 days was recorded. Results A total of 299 patients, 144 (48.16%) of whom were male, were included in the study.. The mean age of the patients was 56.02±18.4 years. When mild, moderate and severe groups were compared, no significant difference was found in IG% levels in patients with severe pancreatitis (p>0.05). IG% and number were statistically significant in predicting in-hospital mortality (p=0.019, p=0.029). In the ROC analysis that was done to determine in-hospital mortality, the cut-off value of IG% was found as>0.45. As such case, specificity was %66,67, sensitivity was 66,67%, positive predictive value (PPV) was 8% and negative predictive value (NPV) was found as 97,86%. The cut-off value of IG count was found as>0,075. As such case, specificity was %58,33, sensitivity was 83,27%, PPV was 13,21 % and NPV was found as 97,86%. Conclusion According to this study, the number and percentage of IG were found to be statistically significant in terms of showing the 30-day mortality of patients diagnosed with AP. It will guide clinicians in excluding mortality in the patient according to the cut-off values given. However, no significant relationship was found in terms of showing the severity of the disease.