Trigonometrik konveks fonksiyonlar için Fejer tipli eşitsizlikler
Fejer type inequalities for trigonometric konveks functions
- Tez No: 708977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Konveks Fonksiyon, Trigonometrik Konveks Fonksiyon, Hermite-Hadamard Eşitsizliği, Hermite-Hadamard-Fejér Eşitsizliği, Convex functions, Trigonometric convex function, Hermite-Hadamard Inequality, Hermite-Hadamard-Fejér Inequality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tezde trigonometrik konveks fonksiyonlar için Hermite-Hadamard-Fejer tipli integral eşitsizlikleri üzerine çalışıldı. Birinci bölümde sırasıyla eşitsizlik teorisi, konveks fonksiyonların tarihçesi, konvekslik teorisi hakkında giriş niteliğinde bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde tez için gerekli temel kavramlar, tanımlar, teoremler verilmiş ayrıca konveks fonksiyon sınıflarının birbiriyle olan ilişkisi literature çalışmasıyla da desteklenerek aktarılmıştır.Üçüncü bölümde tez çalışmasında kullanılan klasik eşitsizlikleri içeren teoremler, ispatları ve bu çalışmaya temel teşkil eden bazı eşitsizlikler verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Hermite-Hadamard-Fejér tipli yeni eşitsizliklere yer verilmiştir. Elde edilen eşitsizliklerin literatürle uyumlu olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Hermite-Hadamard-Fejer type integral inequalities for trigonometric convex functions were studied. In the first chapter, there are introductory information about the theory of inequality, the history of convex functions, and the theory of convexity, respectively. In the second part, the basic concepts, definitions and theorems required for the thesis are given, and the relationship between the convex function classes is supported by the literature study. In the fourth chapter, new inequalities of the Hermite-Hadamard-Fejér type are included.