Jüvenil idiopatik artrit'te hastalık aktivitesine ve hastalık seyrine nütrisyonel durumun etkisi ve malnütrisyon tarama testlerinin kullanımı
The effect of nutritional status on disease activity and disease course in juvenile idiopathic arthritis and use of malnutrition screening tests
- Tez No: 709015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN BARUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: JİA, malnütrisyon, hastalık aktivitesi, JADAS, Wallace, JIA, malnutrition, disease activity, JADAS, Wallace
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Giriş: Jüvenil idiyopatik artrit (JİA) çocuklarda en sık görülen kronik otoimmün bağ dokusu hastalığıdır. Malnütrisyon kronik hastalıkların seyri sırasında sıklıkla görülebilmekte ve hastalığın gidişatını etkileyebilmektedir. Malnütrisyon tarama testlerinin kronik hastalarda rutin olarak uygulanması gerektiği vurgulanmaktadır. JİA'da malnütrisyona sıklıkla rastlanabilmektedir ve bu durum hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Amaç: JİA'da malnütrisyon sıklığını belirlemek, gelişebilecek olası malnütrisyon durumunu saptamak, malnütrisyonu olanlarda ve/veya malnütrisyon gelişecek hastalarda, etki eden faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: JİA tanılı 150 ve FMF tanılı 156 hasta çalışmaya dahil edildi. Fizik muayeneleri, antropometrik ölçümleri yapıldı, laboratuvar değerleri incelendi, JİA hastalarının JADAS ve Wallace kriterlerine göre hastalık aktiviteleri belirlendi ve tüm hastalara PYMS ve STRONGKids malnütrisyon tarama testleri uygulandı. Hastaların retrospektif olarak dosyaları incelendi. Tüm hastalar yapılan muayeneden en az 3 ay sonra tekrar kontrole çağrılarak antropometrik, laboratuvar, aktivite indeksi ölçümleri ve muayeneler tekrarlandı. Bulgular: PYMS'ye göre JİA grubu olguların %11,3'ünde (n=17), STRONGKids'e göre %9,3'ünde (n=14) malnütrisyon riski görülmektedir. Hastalık alt grupları ayrı ayrı incelendiğinde, istatiksel olarak anlam taşımasa da poliartiküler JİA ve entezit ilişkili artrit alt gruplarında malnütrisyon görülme olasılığının diğer alt gruplara oranla yüksekliği dikkat çekmektedir. Malnütrisyon riski olanlarda başvurudaki ve en az 3 ay sonraki aktivite indeksi oranları malnütrisyon riski olmayanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Sonuç: JİA olgularında malnütrisyon açısından riskli olan hastalarda, hastalık aktivitesi sıklığının arttığını ve bu hasta grubunda malnütrisyon riskini belirlemenin önemini vurgulamaktayız.
Özet (Çeviri)
Introduction: Juvenile idiopathic arthritis (JIA) is the most common chronic autoimmune connective tissue disease in children. Malnutrition can be seen in chronic diseases as JIA and may adversely affect the course of the disease. Malnutrition screening tests should be routinely applied in chronic patients. Aim: We aimed to determine the frequency of malnutrition in JIA and we aimed to reveal the factors affecting malnutrition and/or malnutrition in patients who will develop malnutrition. Material and Method: JIA (n=150) and FMF (n=156) patients were included in the study. Physical examinations, anthropometric measurements were made, laboratory values were examined, disease activities of JIA patients were determined, malnutrition screening tests were applied to all patients. All patients were made an appointment at least 3 months after the examination, and all measurements and examinations were repeated. Results: Malnutrition risk is seen in 11.3% (n=17) of the JIA group cases according to PYMS and in 9.3% (n=14) according to STRONGKids. Probability of malnutrition is higher in polyarticular JIA and enthesitis-related arthritis. In those with malnutrition risk, the activity index rates were found to be statistically significantly higher than those without malnutrition risk. Conclusion: We emphasize that the frequency of disease activity increases in patients at risk for malnutrition in JIA cases and the importance of determining the risk of malnutrition.