Ankara ili Çamlıdere ilçesinde maddi kültür unsurları
Ankara province Çamlidere in the district material culture elements
- Tez No: 709090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER NURGÜL BEGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Çamlıdere, Ev Donatıları, Giyim Donatıları, Kültür, Maddi Kültür, Sözlü Kültür
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
.Sözlü ve maddi kültür, bir toplumun sosyal ve kültürel ilişkilerini anlamak için nesneleri merkezine alarak onları hangi maddelerden, hangi yöntem veya teknik ile kim ya da kimler tarafından yapılıp kullanıldıklarına vurgu yapar. Nesneler aracılığıyla bir toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel yapılarını anlamaya ve yorumlamaya çalışan maddi kültür, sosyoloji, tarih, sanat tarihi, arkeoloji gibi birçok bilimlerin içinde yer almaktadır. Dünya milletlerini ekonomi ve iletişim bakımlarından birbirine yaklaşmaya ve bir bütün olmaya götüren küreselleşme. Günümüzde küreselleşme ile berber teknolojinin gelişmesine paralel olarak sanayileşme artmış ve kentleşme süreci de hızlanmıştır. Bu durum toplumların emsal ürünlere ihtiyaç duymasını sağlar, toplumların tek tipleşmesi nedeniyle pek çok kültürel unsurların unutulmasına neden olmaktadır. Yaşam biçimlerinin ve toplumsal hayatın değişimi, kültürün her alanında etkili olmakla birlikte, yoğun emek ve iş gücü gerektiren maddi kültür unsurları içinde yer alan el sanatları büyük oranda etkilenmiştir. Bu çalışmada Ankara ili Çamlıdere ilçesinde üretimi yapılan maddi kültür ve sözlü kültür unsurları araştırılmıştır. Anadolu'nun birçok il ve ilçesinde görüldüğü gibi Ankara'nın ilçeleri içinde yerini alan Kızılcahamam, Çamlıdere ve çevresinde de ev, mutfak, giyim, hayvan, ahır, samanlık donatıları gibi günlük ihtiyaçları karşılarken ortaya çıkan ürünler günümüzde bölgenin kültürünü yansıtmaktadır. Bu unsurlarının günümüzde kullanılmadığı, üretimlilerinin yapılmadığı ve bu nedenle unutulmaya yüz tutmuş bu değerimizin kayıt altına alınması ve kültürümüzün günümüz giyimine taşıyarak gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
.In order to understand the social and cultural relations of a society, oral and material culture emphasizes the objects made and used from which materials, by which method or technique, by whom or by whom. Material culture, which tries to understand and interpret the socio-economic and cultural structures of a society through objects, is included in many sciences such as sociology, history, art history, archaelogy. Globalization, which brings the nations of the world closer to each other in terms of economy and communication and to become a whole. Today, in parallel with the development of globalization and barber technology, industrialization has increased and the urbanization process has accelerated. This situation ensures that societies need similar products, and it causes many cultural elements to be forgotten due to the uniformity of societies. Although the change of lifestyles and social life is effective in all areas of culture, handicrafts, which are among the material culture elements that require intensive labor and labor, have been greatly affected. In this study, material culture and oral culture elements produced in Çamlıdere district of Ankara province were investigated. As seen in many provinces and districts of Anatolia, the products that come out while meeting daily needs such as home, kitchen, clothing, animals, barns, and barn equipment in Kızılcahamam, Çamlıdere and its surroundings, which take their place among the districts of Ankara, reflect the culture of the region today. It is aimed to record this value of ours, which are not used today, that they are not produced and therefore forgotten, and to transfer our culture to future generations by carrying it to today's clothing.