Doğum sonu dönemde anne bebek bağlanma düzeyinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Mother- baby attachment during postpartum period and determination of affecting factors
- Tez No: 709167
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonu Dönem, Bağlanma, Anne-Bebek Bağlanması, Postpartum Period, Attachment, Mother-Baby Attachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma doğum sonu dönemde anne bebek bağlanma düzeyinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde bir araştırmadır. Araştırma Gaziantep ilinde bulunan SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum (Jinekoloji) Polikliniği ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran anneler üzerinde yapılmıştır. Bu araştırma Ekim 2020- Ekim 2021 tarihleri arasında yürütülmüş olup araştırmanın verileri Ekim 2020-Mart 2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemine belirtilen tarihler arasında ilgili polikliniklere başvuran ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 300 anne alınmıştır. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Anne- Bebek Bağlanma Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde değerleri, aritmetik ortalama, standart sapma, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (tek yönlü ANOVA), Mann - Whitney U testi ve Kruskal- Wallis testi kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada; annelerin anne- bebek bağlanma düzeyinin iyi olduğu belirlenmiştir. Annenin yaşının, anne ve eşinin eğitim düzeyinin, eşin mesleğinin, sağlık güvencesinin, gelir durumunun, yaşayan çocuk sayısının, doğum şeklinin, doğum eyleminin gerçekleştiği gebelik haftasının, gebeliğin planlı olma durumunun, bebeğin doğum kilosunun, bebeğin cinsiyetinin ve bebeği doğumdan sonra ilk kez emzirme zamanının anne- bebek bağlanma düzeyini etkilediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the mother-baby attachment and the factors which affect the situation during postpartum period. It is a definer and cross-sectional study. The research was done upon the mothers who applied to Gynecology and Obstetrics Clinic and Pediatrics and Outpatient Clinic at SANKO University Sani Konukoglu Hospital Health Practice and Research Center in Gaziantep. This research was carried out between October 2020 and October 2021, and the data of the research were collected between October 2020 and March 2021. 300 mothers who voluntarily participated and applied to the relevant clinics between the designated dates were counted for sampling of the research. To collect the data,“Introductory Information Form”and“Mother-Baby Attachment Scale”were used. To evaluate the data, number and percentage values, arithmetic average, standard deviation, significance between two averages test (single way Anova), Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis test were used. Through this study, it has been determined that mothers have a decent level of mother-baby attachment. It has been found that age of the mother, education level of the parents, partner's occupation, health insurance, income, number of children alive, delivery method, gestational week of delivery, being planned, weight of the baby at birth, gender of the baby and the first breastfeeding of the baby after birth have effect on the level of mother-baby attachment. Various suggestions have been made according to these results.