Karbapenem duyarlı olmayan klebsiella pneumoniae izolatlarının MLSt, maldı-tof, PFGE ile moleküler epidemiyolojisinin incelenmesi
Evaluating molecular epidemiology of carbapenem nonsusceptible klebsiella pneumoniae isolates with MLST, malditof, PFGE
- Tez No: 709188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ÇOPUR ÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: K. pneumoniae, karbapenem, PFGE, MLST, MALDI-TOF, K. pneumoniae, carbapenem, PFGE, MLST, MALDI-TOF MS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören hastaların çeşitli klinik örneklerinden izole edilen karbapenem duyarlı olmayan K.pneumoniae suşlarında antibiyotik direnç genleri ile virülans genleri ve suşlar arası klonal ilişkisinin epidemiyolojik verilerle birlikte moleküler yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: VITEK-2 (BioMerieux, Fransa) otomatize sistemi ile karbapenem grubu duyarlı olmayan 32 adet K. pneumoniae izolatı çalışmaya dahil edildi. Kolistin dirençli 13 adet suş kolistin sıvı mikrodilüsyon test edildi. Karbapenem dirençli suşlarda sık görülen çeşitli antibiyotik direnç genleri ve virülans genleri PCR ile tarandı. Karbapenemazların hızlı tanısında kullanılan immunokromatografik testler ile PCR sonucu uyumlulukları karşılaştırıldı. Ayrıca hastanemizden izole edilen karbapenem duyarlı olmayan K. pneumoniae suşlarının klonal ilişkisini belirlemek amacıyla PFGE, MLST ve MALDI-TOF MS yöntemleri kullanıldı. Bulgular: Tüm suşlar için en yüksek direnç TZP, CAZ, FEP ve MEM'e karşı gösterildi. En duyarlı antibiyotik olarak ise gentamisin (%78,1) olarak bulundu. Suşların 31'inin karbapenemaz genlerinden en az birini taşıdığı PCR ile gösterildi. Bir suşta ise OXA-48+NDM birlikteliği gösterildi. Direnç genlerinden en sık SHV (%84,3) olmak üzere sırayla CTX-M-1(%46,8), OXA-48(%40,6), KPC(%40,6), TEM(%31,2), NDM(%18,8) olduğu bulundu. Virülans genlerinden en sık magA(%68,7) olmak üzere sırayla kpn(%59,3) ve K2(%9,3) tespit edildi. İmmünokromatografik testler PCR sonuçları ile %100 uyumlu bulundu. VITEK-2 otomatize sistem sonuçlarına göre kolistin dirençli bulunan tüm izolatlar kolistin sıvı mikrodilüsyon ile de dirençli bulundu. PFGE ile yapılan analizde izolatların 19'unun Tenover kriterlerine göre 6 farklı küme içinde kümelendiği gösterildi, diğer izolatlar ise birbirleriyle ilişkisiz olarak saptandı. MLST analizlerinde ST101 tipi %29 oranında en yaygın ST tipi olarak belirlendi. ST101'i sırasıyla ST16, ST307, ST14, ST147, ST309, ST377, ST395 ve ST2096 tipleri takip etmektedir. MALDITOF MS ile yapılan bakteriyel tanımlamada VITEK-2 ile arasındaki uyum %94,3 olarak bulundu. Moleküler tiplendirme değerlendirme sonucu suşlar arasındaki maksimum benzerlik %70'i geçmedi. Sonuç: Ülkemizde endemik olan OXA-48'in yanı sıra, dünya genelinde daha sık görülen KPC'nin giderek yaygınlaştığı tespit edildi. İmmünokromatografik testler maliyet iii etkinliği açısından değerlendirilerek laboratuvarlarda kullanılabilir. Moleküler tiplendirmede MLST ile PFGE sonuçlarının uyumlu olduğu gösterildi. Ancak MALDITOF MS ile uyumlu bulunmadı. Moleküler tiplendirme yöntemleri arasında PFGE en iyi yöntem olarak görülmektedir. Bakteriyel tanımlamada VITEK-2, MALDI-TOF MS ve MLST arasında farklılıklar bulunmaktadır. Karbapeneme dirençli bakterilerin enfeksiyon kontrolü açısından her kurum tarafından takip edilmesi, hem tüm dünyada global bir halk sağlığı sorunu haline gelen antibiyotik direnci ile mücadele için akılcı antibiyotik kullanım politikalarına hem de enfeksiyon kontrol önlemlerine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: This study aimed to evaluate antibiotic resistance genes and virulence genes and the clonal relationship of the carbapenem-nonsusceptible K.pneumoniae strains by molecular methods with epidemiological data which are isolated from various clinical specimens from patients treated at Recep Tayyip Erdogan University Training and Research Hospital. Materials and Methods: Thirty-two carbapenem non-susceptible K. pneumoniae isolates were included in the study with the VITEK-2 (BioMérieux, France) automated system. Thirteen colistin-resistant strains were tested with colistin microdilution method. Various antibiotic resistance genes and virulence genes frequently seen in carbapenem-resistant strains were screened by PCR. Immunochromatographic tests used in the rapid diagnosis of carbapenemases were compared with PCR results. In addition, PFGE, MLST and MALDI-TOF MS methods were used to determine the clonal relationship of carbapenemnonsuscetible K. pneumoniae strains isolated from our hospital. Results: For all strains, the highest resistance was demonstrated against TZP, CAZ, FEP and MEM. Gentamicin (78.1%) was found to be the most sensitive antibiotic. PCR demonstrated that 31 of the strains carried at least one of the carbapenemase genes. In one strain, the coexistence of OXA-48+NDM was shown. The most common resistance genes were determined as SHV (84.3%), CTX-M-1(46.8%), OXA-48(40.6%), KPC(40.6%), TEM(31.2%), NDM(18.8%) respectively. Among the virulence genes; magA (68.7%) was the most common, followed by kpn(59.3%) and K2(9.3%). Immunochromatographic tests were found to be 100% compatible with PCR results. According to the results of VITEK-2 automated system, all isolates found to be resistant to colistin were also found to be resistant by colistin broth microdilution. In PFGE analysis, it was shown that 19 of the isolates clustered in 6 different clusters according to the Tenover criteria, while the other isolates were found to be unrelated to each other. In MLST analysis, ST101 type was determined as the most common ST type with a rate of 29%. ST101 is followed by ST16, ST307, ST14, ST147, ST309, ST377, ST395 and ST2096, respectively. The compatibility rate between MALDI-TOF MS and VITEK-2 was found 94.3%, in bacterial identification. v As a result of the molecular typing evaluation, the maximum similarity between the strains was less than 70%. Conclusion: In addition to OXA-48, which is endemic in our country, it has been determined that KPC, which is more common in the world, is becoming increasingly common. In molecular typing, MLST and PFGE results were shown to be compatible. However, they were not compatible with MALDI-TOF MS. Among the molecular typing methods, PFGE is seen as the best method. There are differences between VITEK-2, MALDI-TOF MS and MLST in bacterial identification. Monitoring of carbapenemresistant bacteria by each institution in terms of infection control will contribute to rational antibiotic use policies and infection control measures to combat antibiotic resistance, which has become a global public health problem all over the world.