The effects of online consumer reviews (Ocr's) on consumer purchasing decisions: A study ofonline grocery users in Istanbul
Çevrimiçi tüketici yorumlarının tüketici satın alma kararı üzerine etkisi: İstanbul'daki online market kullanıcıları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 709205
  2. Yazar: AMANİ Y.S. SHAHEEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED TALHA NARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Yorumları, Satın Alma Kararı, Tüketici Davranışı, Online Market, Marka İmajı, Tüketici Güveni, Ürün Bilgisi, Online Tüketici Yorumları, Consumer Review, Purchase Decision, Consumer Behavior, Online Grocery, Brand Image, Consumer Trust, Product Knowledge, Online Consumer Review
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Artan internet kullanımı nedeniyle, çok çeşitli alışveriş yolları ortaya çıkmış, müşteriler daha önce satın alınan ürünler veya hizmetler hakkında görüşlerini ifade ettikçe kullanıcı etkileşim seviyelerinde gözle görülür bir artış olmuştur. Aşağıdaki araştırma, online tüketici yorumlarının İstanbul'daki online market kullanıcılarının satın alma kararları üzerindeki etkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ürün bilgisi, tüketici güveni ve marka imajı olmak üzere üç ana değişken kullanılmaktadır. Araştırma, İstanbul'da yaşayan online market kullanıcılarına yönelik bir anket ile yürütülmüştür. Araştırmada daha önce yapılan araştırmalardan uyarlanan bir anket kullanıldı. Anketlerden elde edilen sonuçlar istatistiksel analiz için SPSS yazılımına aktarıldı. Satın alma kararına ilişkin analizden elde edilen sonuçlar, çevrimiçi tüketici değerlendirmeleri, ürün bilgisi, tüketici güveni ve marka imajı arasında pozitif ve anlamlı ilişkileri göstermiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, İstanbul'da online olarak market alışverişi yapan tüketicilerin, satın alma kararları üzerinde, bilgi birikiminin etkisi olduğunu göstermektedir. Araştırma, lüks ürünler ve moda ürünleri gibi diğer ürünler de dahil olmak üzere Türk online alışveriş pazarının daha geniş bir bakış açısıyla araştırılması gerekliliği sonucuna ulaşmaktadır. Çalışma ayrıca online tüketici yorumlarının farklı boyutları ve tüketici satın alma kararlarını etkilemedeki rolleri hakkında sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Due to increased internet usage, there has been an emergence of a wide range of shopping avenues, where there has been a noticeable increase in user engagement levels as Customers express their opinions concerning previously purchased products or services. The following research seeks to analyse the effect of online consumer reviews on purchase decisions of online grocery users in Istanbul, Turkey. The research uses three predictor variables which are product knowledge, Consumer trust and Brand Image. The research involved a survey of online grocery users living in Istanbul. The research used a questionnaire adopted from previously conducted research. The results from the questionnaires were imported in to the SPSS software for statistical analysis. The results from the analysis displayed positive significant relationships between online consumer reviews, product knowledge, Consumer trust and brand image on purchase decision. The conclusions made from this research constitute a good contribution to the body of knowledge on the impact of online consumer reviews on the purchase decisions of Istanbul online grocery consumers. The research recommends research in a broader perspective of the Turkish online market including other products such as luxury products and fashion products. The study also recommends research into different dimensions of online consumer reviews and their role in influencing consumer purchase decisions.