Avustralya basınında Lozan görüşmeleri
Lausanne interviews in the Australian press
  1. Tez No: 709235
  2. Yazar: MÜSLÜM AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Lozan Konferansı, Avustralya basını, Müttefikler, İsmet Paşa, Ankara Hükümeti, Lausanne Conference, Australian Press, Allies, Ismet Pasha, Angora Government
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Lozan Antlaşması, Avrupa için yüzyıllardır süren“Doğu Sorununa”noktayı koyan, Türkler için ise büyük milletler ile eşit ve bağımsız yaşayacağını tescilleyen antlaşmadır. Lozan Anlaşması dünya tarihinde nadir rastlanabilecek, üzerinden 98 yıl geçmesine rağmen halen canlılığını koruyan bir anlaşmadır. Anlaşma'nın üzerinden bir Dünya Savaşı ve sayısız bölgesel savaş geçmiştir. Fakat tüm bu savaşlar boyunca Türkiye'yi barışta tutan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerini sağlamlaştıran bir anlaşma olmuştur. Avustralya, İngiliz Ulusal Topluluğunun bir üyesi olarak Birinci Dünya Savaşı'na gönüllü katılmış, Çanakkale Muharebelerinde Türklere karşı savaşmış ve bu toprakların altında yaklaşık 30.000 vatandaşını bırakarak geri çekilmiştir. Bu savaştan sonra Anzak mezarlıklarının statüsü belirlenene kadar ve İngiliz dominyonu olması sebebiyle İngiltere ve Türkiye arasındaki meseleler çözülene kadar Avustralya'nın gündeminden Türkiye hiç düşmemiştir. Bu çalışmada, Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin İngiliz Ordusunda yer alan ve sonrasında Türk Milleti ile günümüze kadar devam eden duygusal bir bağ kuran Avustralya'nın, Lozan görüşmelerinde basınına yansıyan haber ve yorumlar incelenmiş, böylelikle görüşmelerin Avustralya kamuoyuna nasıl yansıtıldığı tespit edilmiştir. Avustralya'nın her eyaletinin en tirajlı ve farklı dünya görüşüne sahip birbiriyle rekabet içinde olan gazeteleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Treaty of Lausanne is the treaty that puts an end to the“Oriental Question”that has been going on for centuries for Europe, and that the Turks will live equally and independently with the great nations. The Treaty of Lausanne is a rare treaty in the history of the world, which still maintains its vitality even after 98 years. A World War and numerous regional wars have passed since the Agreement. But throughout all these wars, there has been an agreement that has kept Turkey at peace and strengthened the foundations of the Republic of Turkey. As a member of the British National Community, Australia voluntarily participated in the First World War, fought against the Turks in the Battles of Dardanelles and withdrew, leaving about 30,000 citizens under these lands. After this war, until the status of the Anzac cemeteries was determined and the issues between England and Turkey were resolved due to being a British dominion, Turkey never fell from the agenda of Australia. In this study, the news and comments reflected in the press of the Lausanne talks of Australia, which took part in the British Army of Turkey during the First World War and then established an emotional bond with the Turkish Nation, which continues until today, were examined. Thus, it was determined how the interviews were reflected to the Australian public. The newspapers of each state of Australia, which have the most circulation, have different world views and in competition with each other, are examined.