Türkiye'de bölgesel yatırım teşviklerinin sürdürülebilir kalkınma üzerine etkisi: Manisa örneği
The effects of regional investment incentives in Turkey on sustainable development: The case of Manisa
- Tez No: 709241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HAKAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Teşvikleri, Bölgesel Yatırım Teşvikleri, Yatırım Teşvik Sistemi, Investment Incentives, Regional Investment Incentives, Investment Incentive System
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teşvikler, tüm ekonomi politikalarının içinde en önemli kalkınma araçlarından biri olmuştur. Geçmişten bugüne gelişerek yatırımcı ve işvereni destekleyici birçok unsuru içinde barındıran teşviklerin temel amacı yatırım kapasitelerinin artmasıyla üretim ve istihdamında artmasını sağlamaktır. Bu sayede sektörel gelişimler sağlanırken aynı zamanda bölgesel olarak geri kalmış şehirlerinde gelişmeleri bu planlı bölgesel teşvik programlarıyla artmış olacaktır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla kullanılan teşvik uygulamaları ülkemizde de son derece yaygın kullanılan bir kalkınma aracıdır. Çalışma kapsamında bölgesel yatırım teşviklerinin yapıları ve dinamikleri incelenmiş olup yatırım teşviklerinin bölgesel olarak kalkınmadaki etkinliği saptanmaya çalışılmıştır. Yatırım teşvik unsurlarının incelemeleri yapıldıktan sonra, ülkemizdeki bölge kavramı incelenmiştir. Sonrasında yatırım teşviklerinin bu bölgelerde kalkınma üzerinde ne gibi etkiler bıraktığı detaylı olarak ele alınmıştır. Son olarak örnek bir bölge ve ilin teşvik yapısı incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda bölgesel yatırım teşviklerinin her ne kadar başarılı olduğu görülse de ülke için yatırımların hala batı bölgelerinde daha fazla tercih edildiği ve ülke içindeki gelir adaletsizliğinin kapanmak yerine neredeyse aynı kaldığı gözlemlenmiştir. Bu sebeple bölge bazlı teşviklerin bilinirliği ve etkinliğinin arttırılması için teşvik sistemlerinin dağılımına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Incentives have been one of the most important development tools in all economic policies. The main purpose of the incentives, which has developed from the past to the present and includes many elements that support investors and employers, is to increase production and employment by increasing investment capacities. In this way, while providing sectoral developments, their development in regionally underdeveloped cities will be increased with these planned regional incentive programs. Incentive practices, which are frequently used in developed and developing countries, are an extremely common development tool in our country. In this study, the structures and dynamics of regional investment incentives were examined and the effectiveness of investment incentives in regional development was tried to be determined. After examining the elements of investment incentives, the concept of the region in our country has been examined. Afterwards, the effects of investment incentives on development in these regions are discussed in detail. Finally, an exemplary region and the incentive structure of the province were examined. As a result of the examinations made within the scope of the study, it was observed that although regional investment incentives were successful, investments for the country were still more preferred in the western regions and the income inequality within the country remained almost the same instead of closing. For this reason, suggestions have been made for the distribution of incentive systems in order to increase the awareness and effectiveness of region-based incentives.