İlkokul yöneticilerinin uzaktan eğitim ile ilgili görüşlerinin incelenmesi: KKTC örneği
Analysis of primary schools managers' opinions about distance education: KKTC example
- Tez No: 709293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, yönetici görüşleri, uzaktan eğitimin sorunları, ilkokullarda uzaktan eğitim uygulamaları, distance education, manager opinions, problems of distance education, distance education applications in primary schools
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışma ile KKTC Lefkoşa bölgesinde bulunan ilkokullarda görev yapan okul yöneticilerinin uzaktan eğitim sürecine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel yöntem perspektifinden yararlanılmış ve olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. KKTC Lefkoşa bölgesinde bulunan ilkokullarda görevli 16 okul yöneticisi bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre eğitim öğretimin devamını sağlaması, teknoloji kullanma becerileri ile okul-veli iletişimini artırması uzaktan eğitimin olumlu yönleri olarak görülmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı derslere düzenli katılım sağlayamamaları, büyük bir kısmının araç gereç ve internet erişiminde sorunlar yaşaması, sosyal becerileri kazanamamaları, ve kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmemesi öğrencilerle ilgili yaşanan sorunlardır. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerle ilgili en çok karşılaşılan sorunların, önbilgi ve deneyimlerinin olmaması, iş yüklerinin artması, müfredatın yetiştirilememesi, teknoloji kullanma becerilerindeki yetersizlikler ve bazı branşlarda derslerin işlenememesi olduğu ortaya çıkmıştır. Veli ilgisizliği, sosyoekonomik düzeylerinin düşüklüğü, çalışma hayatlarından dolayı evde bulunmamaları ve eğitim öğretime çok fazla müdahale etmeleri veliler ile ilgili ortaya çıkarılan sorunlardır. Teknik ve altyapı boyutunda yaşanan sorunların internet altyapısının yetersiz olması ve sık sık elektrik kesintileri yaşanması olduğu görülmüştür. Yöneticilerin uzaktan eğitimde yaşanan sorunların çözümüne yönelik önerileri, müfredatın uzaktan eğitime uygun olacak şekilde düzenlenmesi, uzaktan eğitimin tüm paydaşların aynı verilere ulaşabildiği ve denetlenebildiği bir merkezden yönetilmesi, internet altyapısının güçlendirilmesi, paydaşların teknolojik okuryazarlıklarının geliştirilmesi, öğretmenlerin uzaktan eğitim konusunda eğitilmeleri ve ihtiyaçlı öğrencilerin araç gereç eksiklerinin giderilmesi olarak sıralanabilir. Sonuçlar: Araştırma ile ilkokulların uzaktan eğitime hazırlıksız yakalandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Uzaktan eğitim konusunda önbilgi ve deneyim eksiliğinin olması, katılımcı görüşlerini uzaktan eğitimin olumsuzlukları üzerinde yoğunlaştırmıştır. Uzaktan eğitim ile öğretimin devam edebildiği, ancak derslere yüzde yüz katılımın olmaması fırsat eşitliğinin sağlanamadığını göstermektedir. İlkokullarda veli desteği olmadan uzaktan eğitimin devam edemeyeceği ulaşılan sonuçlar arasındadır. Teknoloji temelli bir sistem olan uzaktan eğitimde başarılı sonuçlar elde etmek için altyapının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması önemlidir. Ayrıca yüz yüze eğitim için hazırlanmış müfredatların uzaktan eğitimde uygulanabilirliğinin düşük olduğu ve müfredatların uzaktan eğitime uygun olacak şekilde düzenlenmesi gerektiği ulaşılan bir diğer sonuçtur. Araştırma ile uzaktan eğitim sisteminin, ilkokul öğrencilerinin gelişimsel özelliklerinin dikkate alındığı ve fırsat eşitliğinin sağlandığı durumlarda destekleyici olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this study, it is aimed to determine the opinions of school administrators working in primary schools in the KKTC Lefkoşa region about the distance education process. Method: In the study, qualitative method perspective was used and phenomenology design was used. 16 school administrators working in primary schools in the KKTC Lefkoşa region constitute the sample of this research. Content analysis was used to analyze the data collected by the semi-structured interview form created by the researcher. Findings: According to the results of the research, it is seen as the positive aspects of distance education that it provides the continuation of education and increases the skills of using technology and school-parent communication. Not being able to attend classes regularly for various reasons, most of them having problems with equipment and internet access, failing to acquire social skills, and not achieving permanent learning are the problems experienced by students. It has been revealed that the most common problems with teachers in the distance education process are the lack of prior knowledge and experience, the increase in workloads, the inability to train the curriculum, the inadequacy in the use of technology and the inability to teach courses in some branches. Parent indifference, low socioeconomic level, not being at home due to their working life, and too much intervention in education are the problems revealed for parents. It has been observed that the problems experienced in technical and infrastructure dimensions are insufficient internet infrastructure and frequent power cuts. Suggestions of administrators to solve the problems experienced in distance education, arranging the curriculum in accordance with distance education, managing distance education from a center where all stakeholders can access and supervise the same data, strengthening the internet infrastructure, improving the technological literacy of the stakeholders, training the teachers on distance education and eliminating the equipment deficiencies of the students in need. Conclusions: With the research, it was concluded that primary schools were caught unprepared for distance education. The lack of foreknowledge and experience in distance education focused the participants' views on the negative aspects of distance education. The fact that education can continue with distance education, but the absence of 100% participation in the lessons shows that equality of opportunity cannot be achieved. It is among the results that distance education cannot continue without parent support in primary schools. In order to achieve successful results in distance education, which is a technology-based system, it is important to work on improving the infrastructure. In addition, it is another result that the curricula prepared for face-to-face education are low in applicability in distance education and that the curriculum should be arranged in accordance with distance education. With the research, it has been concluded that the distance education system can be supportive in cases where the developmental characteristics of primary school students are taken into account and equality of opportunity is provided.