Sanatta varoluş, kaygı, ölüm ve absürt üzerine
On existence, anxiety, death and absurt in art
  1. Tez No: 709296
  2. Yazar: FERHAT SALMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEFİK ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Varoluşçuluk, Absürt, Ölüm, Kaygı, Art, Existentialism, Absurd, Death, Anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tezin konusu; 'Sanatta varoluş, kaygı, ölüm ve absürt'tür. Sanat özü gereğince felsefidir. Çünkü özünde yaşamın anlamını ve kaynağını barındırır. Bireyin varoluş sürecini kavramasında bir mihenk taşıdır. Sanatçı bu duyarlıkla üretim sürecine başlar ve kendini bu süreçle tamamlar. Tezin birinci bölüm varoluşçuluğun tarihini ve gelişim sürecini irdeleyerek tarihsel olarak bireyin toplumdaki oluşum sürecini ortaya çıkararak günümüz bireyin varoluş meselesine yaklaşım biçimini belirlemiştir. Varoluşçuluk felsefesi üzerine çalışan filozofların düşünceleri ve varlık felsefesine bakışları sorgulanmıştır. Her filozofun kendine özgü bu kavramlara yaklaşımları tartışılmıştır. İkinci bölümde sanat ve felsefenin birbirlerini hangi yönleriyle besledikleri açıklanmıştır. Sanattın varlıksal problemi 'nesne' olma oluşu ve kaygısı incelenmiş ve sanat eserinin söylemi açıklanmıştır. Üçüncü bölümünde sanatta 'savaş' konusu üzerine çalışmalar yapan sanatçılar incelenip bu sanatçıların varlıksal problemleri, süreçleri ve tepkileri çalışmaları üzerinden çözümleyip ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis; 'Existence in art is anxiety, death and absurd. Art is philosophical in essence. Because in essence it contains the meaning and source of life. It is a touchstone for the individual to grasp the existence process. The artist starts the production process with this sensitivity and completes himself with this process.The first part of the thesis examines the history and development process of existentialism, and by revealing the formation process of the individual in society, determines the current approach of the individual to the existence issue. The thoughts of philosophers working on the philosophy of existentialism and their views on the philosophy of existence have been questioned. Each philosopher's unique approaches to these concepts are discussed.In the second part, the ways in which art and philosophy feed each other are explained. The existential problem of the art, being an 'object' and its anxiety were examined and the discourse of the work of art was explained.In the third part, the artists who work on“war”in art are examined and the existential problems, processes and reactions of these artists are analyzed and revealed through their studies.