Çağdaş sanatta kendilik kaygısı
Self-concern in contemporary art
- Tez No: 887908
 - Danışmanlar: PROF. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: kendilik kaygısı, kendilik nesnesi, parrhesia, yaşam sanatı, çağdaş sanat, anxiety of self, object of self, parrhesia, life art, contemporary art
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Varoluşsal farkındalığın gerekliliği 'kendilik kaygısı' yaşamaktır. Bu kaygıyı yalnızca yaşayarak değil aynı zamanda yaratarak yansıtmak zorunda olan sanatçılar, yaşamını, kendiliğini, hakikatle olan ilişkisini ve 'epistemik, etik, estetik, dini varoluşu'nu yapıp eylediği 'kendilik nesnesi' aracılığıyla aktarmaktadır. Bu kapsamda çağdaş sanatta kendilik kaygısı taşıyan sanatçı öznelere odaklanmak ve kendilik nesnesi olan sanat yapıtlarını incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Tez konusu nitel araştırma yöntemine dayalı, betimsel araştırma amaçlı bir çalışma olarak geliştirilmiştir. 'Kendilik kaygısı' hakkında multi disipliner literatür taramaları yapılarak elde edilmiş verilerin sanat alanındaki yansımaları sentezlenerek, teorik ve pratik yorumlamalar yapılmıştır. Bulgular: Sanat hakikatin işe koyulduğu tarihsel süreç olarak kişiyi dünyaya açan ve özgürleştiren bir ifade aracıdır. Sanat-etik bağlamıyla sanatın nihai gayesine ulaşmaya çalışan sanatçıların yer yer parrhesiatik duruş sergileyerek, kendilik tekniklerini kullanarak, yaşamın sanat eseri gibi inşa edilmesine destek vererek yeni ve farklı bir sanat biçimi oluşturdukları, 'sanatsal hakikatle' biricikliği sağladıkları tespit edilmiştir. Sonuç: Lacan'ın ayna evresinde ötekini tanımayla başlayan öznelleşme süreci, Kohut'un benliğe uygun nesnelerin tanımlanması ile devam ederken, kendi için kaygı duyan birey kendilik tekniklerini kullanmaktadır. Bulunduğu konumu keşfeden, hayatla ilişkisini sanata yansıtan sanatçı, böylelikle estetik doyum ve duygulanımın en üst düzeyini ifade eden kendini gerçekleştirmeye kadar varabilmektedir. Çağdaş sanatçılar, Alkibiades'in de bahsettiği gibi“kendiyle ilgilenilen sanatı”tüm çeşitliliği ve özgünlüğüyle görünür kılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The necessity of existential awareness is to experience 'self-concern'. Artists, who have to reflect this anxiety not only by living but also by creating, convey their life, self, their relationship with truth and their 'epistemic, ethical, aesthetic, religious existence' through the 'object of self' they make and act. In this context, it is aimed to focus on artist subjects who are concerned with the self in contemporary art and to analyse artworks that are objects of the self. Method: The thesis was developed as a descriptive research study based on qualitative research method. Theoretical and practical interpretations were made by synthesising the reflections of the data obtained by scanning the multidisciplinary literature on 'self-anxiety' in the field of art. Findings: Art is a means of expression that opens and liberates the individual to the world as a historical process in which truth is put to work. Artists who try to reach the ultimate goal of art in the context of art-ethics have been found to create a new and different form of art by exhibiting a parrhesiatic stance, using self techniques, supporting the construction of life as a work of art, and ensuring uniqueness with 'artistic truth'. Results: While the process of subjectification, which starts with the recognition of the other in Lacan's mirror phase, continues with Kohut's identification of objects suitable for the self, the individual who is concerned about himself uses the techniques of the self. The artist, who discovers his/her position and reflects his/her relationship with life in art, can thus reach selfrealisation, which expresses the highest level of aesthetic satisfaction and emotion. Contemporary artists, as Alkibiades mentions, have made visible 'the art of self-interest' in all its diversity and originality.