Factors influencing self-efficacy of ESL instructors in online education
İngilizce öğretim görevlilerinin online eğitimde öz-yeterlilik algılarını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 709322
  2. Yazar: MERVE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen özyeterliği, online eğitim, Teacher self-efficacy, online education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu nicel çalışma, Türkiye'de İstanbul ilindeki üniversitelerin yabancı dil okullarında görev yapan 160 İngilizce öğretim görevlisinin katılımı ile öğretim görevlilerinin pandemi sürecinde devam eden online eğitimdeki öz-yeterlik algılarını etkileyen faktörleri araştırmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, cinsiyet, yaş, üniversite türü, mezuniyet düzeyi, alınan teknolojik destek ve hizmet içi eğitimin, İngilizce eğitmenlerinin online eğitimde öz-yeterlik algılarını yordayıp yordamadığını belirlemektir. Mevcut çalışmanın bulguları, çevrimiçi eğitimde İngilizce öğretim görevlilerinin öz-yeterlik algılarının ortalama değerde olduğunu ortaya koymuştur; bu sonuçlar, katılımcıların online eğitime geçişten dolayı hüsrana uğramadıklarını fakat aynı zamanda kendilerini yeterli görmediklerini göstermektedir. Öz-yeterliği etkilemesi muhtemel faktörlere bakıldığında ise, iş yeri, mezuniyet düzeyi, alınan teknolojik destek ve sosyal medya kullanımı online eğitimde öz-yeterliği etkileyen önemli faktörler olarak saptanmıştır. Bununla birlikte, cinsiyet, yaş ve kurumlar tarafından verilen hizmet içi eğitim, online eğitimde öğretim görevlilerinin öz-yeterlik algılarının anlamlı yordayıcıları olarak bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This quantitative study investigated the factors influencing perceived self-efficacy of ESL instructors in online education during pandemic with the participation of 160 ESL instructors who work at language schools of state and private universities in İstanbul, Turkey. The main aim of the current study was to determine whether gender, age, work place, level of graduation, technological support and in-service training could predict ESL instructors' self-efficacy perceptions in online education. The findings of the current study revealed that overall self-efficacy perceptions of ESL instructors in online education was at a moderate level which indicates that participants felt neither frustrated nor efficacious with this radical shift to online platform. As for the factors that are likely to affect self-efficacy, work place, level of graduation, technological support and social media use were discovered to be significant factors that influence self-efficacy in online education. Nevertheless, gender, age and in-service training in online education provided by institutions were not found to have an impact on self-efficacy perceptions of instructors in online education.