Öz yeterliliğin öğrenci tutulması üzerindeki etkisinde okul ikliminin rolü: Üniversite öğrencileri üzerine görgül bir araştırma
The role of school climate in the impact of self-efficiency on student keeping: A visible research on university students
- Tez No: 709364
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlilik, Öğrenci Tutulması, Okul İklimi, Self-Efficacy, Student Retention, School Climate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu yüksek lisans tezinin birinci, ikinci ve üçüncü bölümlerinde literatür taraması gerçekleştirilmiş olup birinci bölümde öz yeterlilik kavramı tartışılmıştır. Bu bölümde öz yeterliliğin tanımı, önemi, boyutları, öz yeterliliği etkileyen faktörler ve öz yeterliliği yüksek bireylerin özellikleri tartışılmış olup öz yeterliliğin genel hatlarıyla çerçevesi çizilmiştir. İkinci bölümde öğrenci tutulması kavramı ve öğrenci tutulmasının alt boyutlarının neler olduğu açıklanmış, öğrenci tutulmasını olumlu ya da olumsuz hangi faktörlerin etkilediği üzerine araştırmalar yapılmıştır. Üçüncü bölümdeyse okul iklimi kavramının birçok farklı kaynak taranarak geniş ölçekli bir tanımlaması yapılmış olup okul ikliminin tüm alt boyutları detaylı bir incelemeye tabi tutulmuştur. Dördüncü bölümde bu üç kavram arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu bölümde araştırmanın kısıtları, benzer konularda daha önce yapılan araştırmalar, araştırmanın modeli ve hipotezler, katılımcılar, veri toplama araçları ve araştırmanın bulguları yer almaktadır. Son bölümde ise yapılan araştırmanın sonuçları ve önerileri paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first, second and third parts of this master's thesis, a literature review was carried out and the concept of self-efficacy was discussed in the first part. In this section, the definition of self-efficacy, its importance, dimensions, factors affecting self-efficacy and the characteristics of individuals with high self-efficacy are discussed and the general outline of self-efficacy is drawn. In the second part, the concept of student retention and the sub-dimensions of student retention are explained, and research has been carried out on which factors affect student retention positively or negatively. In the third part, a wide-scale definition of the concept of school climate has been made by scanning many different sources, and all sub-dimensions of school climate have been examined in detail. In the fourth chapter, the relationship between these three concepts is examined. This section includes the limitations of the research, previous research on similar issues, the model of the research and hypotheses, participants, data collection tools and the findings of the research. In the last section, the results and recommendations of the research are shared.