Aşçıların gastronomiye yönelik görüşlerinin incelenmesi: Çorum ili örneği
Examination of cookies' opinions on gastronomy: The case of Çorum
  1. Tez No: 709421
  2. Yazar: SELEN YAMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM TUĞKAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Mutfak Personeli, Aşçı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yemek yeme düşkünlüğü ve hepimizin hayatının merkezinde yer alan gastronomiye olan ilgi her geçen gün artmaktadır ve bu tez çalışması kapsamında da Çorum ilinde yer alan turizm işletme belgeli oteller ve işletme belgeli restoranlarda çalışan aşçıların gastronomiye dair görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını; Çorum'da bulunan işletme belgeli restoranlarda çalışan 2 döner ustası, 4 pide-kebap ustası, 1 çorba ustası ve 2 pasta ustası ile turizm belgeli otellerde çalışan 2 ızgara-kebap ustası, 1 kahvaltı ustası, 1 meze ustası ve 1 tane de personel yemeği ustası olarak çalışan 14 aşçı oluşturmaktadır. Araştırma konusuna ilişkin çok fazla çalışmaya erişilememesi ve bu sebeple katılımcılardan gelen derin bilgiye daha fazla gereksinim duyulması nedeniyle nitel araştırma tekniklerinden faydalanılmıştır. Katılımcılar ile yüz yüze yapılan tüm görüşmeler ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş aynı zamanda katılımcılardan dijital olarak alınan ses kayıtları birebir yazıya aktarılmıştır. Katılımcılarla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde; gastronomi konusunda eğitim almanın gastronominin geleceğine katkı sağlayacağı belirlenmiştir. Özellikle kişilerin eğitim almaları, kendilerini yenileyebilmeleri, yurt içinde ve yurt dışında festivallere-seminerlere katılarak kendilerini bu alanda geliştirmeleri ve kültürel zenginliğimizi devam ettirmek için özelikle yöresel lezzetler yaparak otellerde ve festivallerde Türk mutfağını tanıtmanın yerinde olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fondness for food and the interest in gastronomy, which is at the center of our lives, are increasing day by day, and within the scope of this thesis, it is aimed to examine the opinions of the chefs working in the hotels with tourism operation certificate and restaurants with operation certificate in Çorum province. The participants of the research; 2 doner masters, 4 pita-kebab masters, 1 soup master and 2 pastry masters working in restaurants with business license in Çorum, as well as 2 grill-kebab masters, 1 breakfast master, 1 appetizer master and 1 personnel dinner master working in tourism certified hotels. It consists of 14 chefs working as. Qualitative research techniques have been used because there are not many studies on the research subject and therefore more in-depth knowledge from the participants is needed. All face-to-face interviews with the participants were recorded with a voice recorder, and the audio recordings taken from the participants digitally were transcribed. As a result of face-to-face interviews with the participants; It has been determined that getting training on gastronomy will contribute to the future of gastronomy. It was concluded that it would be appropriate to introduce Turkish cuisine in hotels and festivals, especially by making local delicacies, in order for people to receive education, renew themselves, develop themselves in this field by participating in festivals-seminars in the country and abroad, and maintain our cultural richness.