CFRP ile güçlendirilmiş betonarme bir köprünün sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
Finite element method analysis of a concrete bridge reinforced with CFRP
  1. Tez No: 709481
  2. Yazar: ABD ELMOUNAIM BEKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OUIAME CHAKKOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Karbon Fiber, Köprüler, Korozyon, Öngermeli Kiriş, Sonlu Eleman Modeli, Reinforcement, Carbon Fiber, Bridges, Corrosion, Prestressed Beam, Finite Element Model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezde kiriş hasarı olan bir köprü hem hasar almadan önce ve hem de hasar aldıktan sonra analiz edilmiş ve uygun güçlendirmeden sonra da aynı analizler tekrarlanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Hasarlı bölge dışında öngerme halatlar bütün kiriş boyunca işlevselliğini kaybetmemişlerdir. Hasarlı bölgede beton gerilmesinin sıfır olduğu ve kiriş gerilmesinin değişmediği tespit edilmiştir. Hasardan sonra kirişte 2-3 mm ters sehim artışı oluşmuştur. Bu toplam sehimin %10'nun dan daha az olup fazla etkisi olmamıştır. Ayrıca, en son analizde en kötü durum olan full trafik yükü alınmıştır. Kullanılan tamir harcının belli bir süreden sonra %50 mukavemetini kaybettiği düşünülerek karbon fiber plakanın üstüne karbon fiber kumaş da eklenmiştir. Son olarak korozyon ve diğer koruma tedbirlerinin alınmasına yönelik uygun öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a bridge with beam damage was analyzed both before and after damage, and after appropriate reinforcement, the same analyzes were repeated and the results were compared. Except for the damaged area, the prestressed ropes did not lose their functionality throughout the entire beam. It has been determined that the concrete stress in the damaged area is zero and the beam stress does not change. After the damage, an increase of 2-3 mm of reverse deflection occurred in the beam. This was less than 10% of the total deflection and did not have much effect. Also, the worst-case full traffic load is taken in the final analysis. Considering that the repair mortar used loses 50% of its strength after a certain period of time, carbon fiber fabric was added on top of the carbon fiber plate. Finally, appropriate recommendations for taking corrosion and other protection measures are given.